Slovenka leta 2011 je Jelka Reichman

Bralci in bralke revije Jana so glasovali za ilustratorko, ki je v otroške knjige vnesla največ miline.

Objavljeno
17. januar 2012 19.44
T. J., kultura
T. J., kultura

Ljubljana - Skrbno varovana skrivnost do zadnje minute prireditve, ki je po nekaj letih spet potekala v ljubljanski Operi, je tista ilustratorka, ki je v slovenske otroške knjige in slikanice vnesla največ miline, topline in nežnosti.

Kot so o Jelki Reichman zapisali v uredništvu Jane: Občudujemo njen talent, plemenitost in željo, da ne bi izgubila otroka v sebi. Tudi odraslim namreč pogled na njene ilustracije polepša dan in ga ponese v čas otroštva

Akcija Slovenka leta je letos potekala že 24. po vrsti, zmagovalka pa je v večtedenskem izboru dobila največ glasov med dvanajstimi nominirankami. Med »pogumnimi, vztrajnimi, požrtvovalnimi in izjemnimi« so bile še Maja Keuc, pevka s strastnim srcem, Dragica Kraljič, borka za praviceljudi z motnjami v duševnem razvoju, Tina Maze, vrhunska smučarka, ki premika gore, Vilma Novak, medicinska sestra - babica in prostovoljka, Fanči Perdih, vodja edine slovenske ekološke semenarske hiše, Nataša Pirc Musar, prva informacijska pooblaščenka v Sloveniji, Ruth Podgornik Reš, priznana vrtnarka in edina slovenska ultramaratonka, Majda Struc, generalna sekretarka ZPMS v odhodu, Vilma Topolšek, ponosna kmečka gospodinja na eni prvih turističnih kmetij pri nas, Katja Zabukovec Kerin, predsednica Društva za nenasilno komunikacijo ter igralka Milena Zupančič, tudi dolgoletna ambasadorka slovenskega Unicefa.

Prireditev je potekala v jubilejnem ozračju; revija Jana je namreč konec decembra praznovala štirideset let izhajanja.