Slovenka leta 2012 je Urška Žolnir

Bralke in bralci revije Jana so izbrali dobitnico zlate kolajne na londonskih olimpijskih igrah.

Objavljeno
17. januar 2013 21.12
R. D., Delo.si
R. D., Delo.si
Ljubljana - Bralci in bralke revije Jana so za Slovenko leta 2012 izbrali judoistko Urško Žolnir, ki je lani osvojila zlato kolajno na Olimpijskih igrah v Londonu.

Kot so zapisali ob kandidaturi, je Žolnirjeva disciplinirana, vztrajna, delavna, ob tem pa še skromna in prijazna in je navdih tako za aktivne športnike kot tiste, ki šport raje spremljajo s kavča. Talent in trud sta se poplačala z osmimi medaljami na tekmovanjih najvišjega ranga, več deset medaljami z različnih pokalov, Bloudkovo nagrado in mnogimi drugimi priznanji, so še navedli.

Poleg Žolnirjeve so bile za naziv Slovenka leta nominirane tudi direktorica Centra za usposabljanje, delo in varstvo Dolfke Boštjančič iz Drage Valerija Bužan, soustanoviteljica Univerze za tretje življenjsko obdobje Dušana Findeisen, vodja programskega sklopa Urbane brazde v okviru EPK Marta Gregorčič, profesorica specialne pedagogike Branka Jurišić, sekretarka na oddelku za socialna in zdravstvena vprašanja Študentske organizacije Univerze v Mariboru Špela Lipošek, predsednica Združenja LL Kristina Modic, agronomka Miša Pušenjak in pianistka Dubravka Tomšič Srebotnjak in oblikovalka Nika Zupanc.

Lani je naziv Slovenka leta prejela ilustratorka Jelka Reichman, leto pred njo smučarska tekačica Petra Majdič, še prej pa tedanja ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal. Leta 2008 ga je prejela pesnica Neža Maurer, leto pred tem pa zdravnica Lilijana Kornhauser Cerar.

Slovenko leta je uredništvo Jane prvič razglasilo leta 1988.