Petnajstletna Slovenka na taboru okužena s tifusom

Iz tabora Rainbow nalezljiva bolezen v Francijo, Nemčijo, Hrvaško in tudi k nam.

Objavljeno
28. september 2017 17.23
Milena Zupanič
Milena Zupanič
Ljubljana − Na infekcijski kliniki UKC so v nedeljo sprejeli 15-letno deklico, za katero so v ponedeljek sumili, da ima tifus, in o tem obvestili Nacionalni inštitut za varovanje zdravja (NIJZ). V sredo so sum dokončno potrdili. Deklica ni v smrtni nevarnosti. Kaj pa tisti, ki so bili v stiku z njo? Poziva NIJZ o nevarnosti okužb ni.

Vse kaže, da se je 15-letna deklica s tifusom okužila na Mavričnem taboru (Rainbow gathering), ki je bil med 23. julijem in 21. avgustom v Tramontiju di Sopra na severu Italije, udeležilo pa se ga je okoli tri tisoč ljudi z vsega sveta. Gre za enolunarno (od ene polne lune do druge) skupno bivanje družin, ki želijo živeti v naravi po izročilu starodavnega plemena Hopi. Za tifusom so zboleli že vsaj štirje udeleženci letošnjega tabora.

Na infekcijski kliniki od nedelje

Po naših informacijah so deklico sprejeli v UKC v nedeljo, potem ko je imela že nekaj dni visoko vročino. »Letos smo obravnavali že nekaj primerov tifusa, vsi so se razširili iz tujine. Tudi tokrat se je bakterija, kot kaže, k nam prenesla iz Indije prek Italije,« je potrdila predstojnica infekcijske klinike dr. Tatjana Lejko Zupanc.

Deklica je zdaj že okrevala, je povedala zdravnica. »Pri mladih, zdravih ljudeh antibiotik učinkuje in v primerih, ki smo jih zdravili v UKC, je bolezen potekala brez zapletov. Pred kratkim smo zdravili tudi eno tujo državljanko.« Na okužbo s tifusom so na infekcijski kliniki posumili v ponedeljek, ko so začeli deklico tudi zdraviti, dokončno pa so bolezen potrdili v sredo. Obakrat − tako o sumu kot o potrditvi bolezni − so obvestili NIJZ, ki je dolžan obvestiti javnost, če se mu to zdi nujno.

Evropski center in Hrvati

Deklica ni prvi primer tifusa, za katerim so zboleli udeleženci tabora Rainbow v severni Italiji. Evropski center za preventivo in nadzor je 15. septembra objavil sporočilo, v katerem piše, da so trije udeleženci letošnjega tabora Rainbow že zboleli za tifusom: dva v Franciji 10. septembra in eden v Nemčiji 12. septembra.

Istega dne je novico objavil hrvaški zavod za javno zdravje in sporočil, da je za trebušnim tifusom zbolel udeleženec tabora v Tramontiju di Sopra iz Hrvaške. Vse morebitne udeležence tega tabora so pozvali, da se oglasijo pri svojem zdravniku ali na zavodu za javno zdravje.

NIJZ opozorila (še) ni izdal

Slovenski nacionalni inštitut v nasprotju z evropskimi in hrvaškimi odzivi včeraj še ni dal nobenega javnega poziva. Na vprašanje Dela so odgovorili drugače kot predstojnica infekcijske klinike Lejko Zupančeva, in sicer da je tifus v Sloveniji redka nalezljiva bolezen, da so »zadnjo prijavo dobili septembra letos in je edina prijava v tem letu. Epidemiološka preiskava še poteka. Primer je domnevno povezan s taborom Rainbow na severu Italije. Zadnji primer tifusa pred tem so obravnavali leta 2013 in se je razširil iz Indije.«

Ali bi bilo treba uvesti ukrepe za tiste, ki so bili v stiku z obolelim? »Oseba, ki je zbolela za tifusom, se zdravi z antibiotiki. Poiščejo se tesni kontakti obolelega, ponavadi so to družinski člani. Pouči se jih o bolezni, načinu prenosa oziroma preprečevanju okužbe. Izvede se laboratorijska kontrola vzorcev blata na povzročitelja tifusa pri ožjih, tesnih kontaktih bolnika,« so odgovorili iz NIJZ.

Kako prepoznati tifus

Medtem ko so med drugo svetovno vojno Evropejci za tifusom množično umirali, je to zdaj v Evropi redka bolezen. Na spletni strani Evropskega centra za preventivo piše, da po svetu za tifusom vsako leto zboli okoli 21 milijonov ljudi, okoli 222.000 jih umre. Bolezen se kaže z naraščajočo vročino, glavobolom, utrujenostjo, najprej z zaprtjem, nato drisko, napihnjenostjo, povečano vranico, psihično prizadetostjo. Simptomi so lahko blagi ali zelo hudi.

Nekateri ljudje so le prenašalci bolezni brez znakov, da so bolni. Bolezen povzroča bakterija Salmonella Typhi. Z njo se okužimo prek (nepitne) vode, hrane, tudi prek živali. Inkubacijska doba po okužbi do izbruha bolezni je navadno teden ali dva pa vse do 60 dni. Preprečujemo jo s prekuhavanjem vode, lupljenjem sadja in umivanjem rok. Proti tifusu obstaja cepivo, ki ga priporočajo predvsem popotnikom v Indijo in eksotične dežele, a ni stoodstotno zanesljivo.