Slovenska delegacija se je poklonila žrtvam taborišča v Gonarsu

Na spominski slovesnosti v Gonarsu je letos spregovorila tudi soproga slovenskega predsednika Barbara Miklič Türk.

Objavljeno
01. november 2011 15.03
Posodobljeno
01. november 2011 15.03
Je. G., Delo.si
Je. G., Delo.si
Gorica - Ob prazniku spomina na mrtve je bila danes v Gonarsu v Spodnji Furlanski nižini spominska slovesnost, na kateri so se spomnili vseh žrtev tamkajšnjega fašističnega taborišča. V imenu Slovenije je na vabilo tamkajšnjega župana in krajevnih oblasti Furlanije Julijske krajine letos spregovorila tudi soproga slovenskega predsednika Barbara Miklič Türk, piše STA.

Barbara Miklič Türk, katere mati je bila med drugo svetovno vojno zaprta v fašističnem taborišču v Gonarsu, je na tradicionalno slovesnost ob dnevu spomina na mrtve privabila zares izjemno število krajevnih politikov, med njimi je bil tudi predsednik deželne uprave Furlanije Julijske krajine Renzo Tondo ter vrsta italijanskih parlamentarcev in županov.

Miklič Türkova je spregovorila šele po uradnem koncu proslave, ki je bila ob kostnici v Gonarsu, kjer je vrsta predstavnikov krajevnih uprav spregovorila o taborišču, kjer so fašisti zapirali slovenske in hrvaške civiliste med drugo svetovno vojno, okrog 500 pa jih je tam tudi umrlo.

Župan Gonarsa Marino Del Frate je soprogi slovenskega predsednika izrekel posebno dobrodošlico in povedal, da je krajevna uprava občine Gonars na mestu, kjer je stalo fašistično taborišče med drugo svetovno vojno, postavila spomenik in povabil Barbaro Miklič Türk, da na mestu, kjer je nekoč stalo taborišče, spregovori priložnostne besede.

Miklič Türkova se je vidno ganjena na prostoru, kjer je bila nekoč zaprta njena mama, najprej zahvalila županu za povabilo ter za zgledno ohranjanje spomina na dogodke, ki se ne bi smeli nikdar več zgoditi. Povedala je tudi, da je bila družina njene mame za časa italijanske okupacije Ljubljane odpeljana v taborišče v Gonars, da so bili vsi njeni člani preprosti civilisti, ki niso zagrešili nobenega zločina. Izrecno je tudi poudarila, da je družina njene mame imela izjemno srečo, saj so trpljenje v taborišču v Gonarsu vsi preživeli.

Povedala je še, da je njena mama v taborišču v Gonarsu kot sedemnajstletno dekle pomagala nekemu hrvaškemu zdravniku in se tam ob pogledu na garjave zapornike odločila, da bo v primeru, če bo preživela, postala zdravnica, kar je kasneje tudi storila. Taboriščnih žrtev se je Barbara Miklič Türk spomnila s spoštovanjem in sočutjem, poudarila pa je, da ima vsakdo pravico do svoje bolečine in moramo to spoštovati, kot moramo tudi v prihodnje ohraniti spomin na žrtve ter si predvsem prizadevati, da do podobnih strašnih dogodkov v prihodnje nikdar več ne bi prišlo.

Miklič Türkovo je v Gonarsu spremljal predstavnik DZ Marijan Križman, generalna konzulka v Trstu Vlasta Valenčič Pelikan, prisotne pa so bile tudi druge slovenske delegacije, najbolj številna iz Vrhnike, ki je z Gonarsom tudi pobratena. Venec so ob kostnici v Gonarsu položili tudi predstavniki slovenskih krovnih organizacij ter številna partizanska združenja, kot tudi predstavniki Hrvaške, ki jih je vodil parlamentarec Damir Kajin.