Slovenska in hrvaška vlada na skupni seji

Hrvaški premier Ivo Sanader je dejal, da naj bi hrvaška in slovenska vlada v nekaj mesecih organizirala skupno sejo o gospodarstvu. Predstavil pa je tudi načrte svoje vlade v letošnjem letu.

Objavljeno
05. januar 2007 15.51
Ivo Sanader pred srečanjem z delovno skupino EU za Hrvaško
Zagreb - Hrvaški premier Ivo Sanader je na prvem letošnjem srečanju z novinarji v Zagrebu danes dejal, da bosta hrvaška in slovenska vlada na srečanju, ki naj bi bilo v naslednjih nekaj mesecih v Sloveniji, govorili "o temah, ki so v obojestranskem interesu, predvsem pa o sodelovanju v gospodarstvu, ker pripravljamo nekaj sporazumov". Sanader je sicer predstavil načrte svoje vlade v letošnjem letu, v katerem pričakuje, da bo Hrvaška nadaljevala z uspešnim približevanjem Evropski uniji in zvezi Nato.

Slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel je sicer že ob predstavitvi aktivnosti zunanjega ministrstva v letu 2006 konec lanskega novembra napovedal, da bi v začetku leta 2007 lahko prišlo do novega srečanja obeh vlad, na katerem bi lahko prišlo tudi do podpisa kakega sporazuma. Vladi sta se na srečanju sestali le enkrat, na Brionih junija 2005.

Sanader je novinarjem danes tudi dejal, da pričakuje pomemben napredek v pogajanjih z Evropsko unijo z odpiranjem vsaj polovice pogajalskih poglavij. "S približevanjem EU in zvezi Nato se bo zvišal tudi bruto domači proizvod, ki bo, po vladnih načrtih aktivne gospodarske politike, približno petodstoten v letu 2007," je povedal Sanader.

Napovedal je tudi, da bo vlada v letu 2007 predlagala spremembo ustave, ker namerava v šolskem letu 2007/2008 uvesti obvezno srednješolsko izobraževanje. Kot prioritete je napovedal še nadaljevanje pravosodne reforme ter boj proti korupciji in organiziranem kriminalu.

Na področju makroekonomske politike namerava vlada po Sanaderjevih besedah zmanjšati primanjkljaj v državnem proračunu z lanskih treh odstotkov na približno 2,8 odstotka v letu 2007, namerava pa tudi zmanjšati delež vlade v zunanjem dolgu Hrvaške. Dodal je še, da je cilj vlade ohraniti inflacijo na manj kot treh odstotkih in znižati brezposelnost na manj kot dvanajstih odstotkih.