Slovenska manjšina se obrača na Napolitana

Rudi Pavšič in Drago Štoka sta spričo predvidenega krčenja sredstev za manjšino v osnutku proračuna za leto 2010 pisala italijanskemu predsedniku Giorgiu Napolitanu in zaprosila za posredovanje.

Objavljeno
16. oktober 2009 16.48
Rudi Pavšič
Mo.Z./STA
Mo.Z./STA
Trst - Predsednika krovnih organizacij slovenske manjšine v Italiji, Slovenske kulturno-gospodarsko zveze (SKGZ) in Sveta slovenskih organizacij (SSO), Rudi Pavšič in Drago Štoka, sta spričo predvidenega krčenja sredstev za manjšino v osnutku proračuna za leto 2010 pisala italijanskemu predsedniku Giorgiu Napolitanu in zaprosila za posredovanje.

Pavšič in Štoka sta Napolitana v pismu prosila za posredovanje pri predsednikih obeh domov parlamenta ter pri predsedniku vlade Silviu Berlusconiju zaradi zaskrbljenosti manjšine glede predvidenega vladnega krčenje sredstev, ki jih slovenska manjšina prejema na podlagi zaščitnega zakona, so sporočili iz SKGZ in SSO.

 

"Naša poglavitna skrb je, da bi se slovenskim organizacijam dodelilo neokrnjene prispevke, ki so življenjskega pomena za razvoj dejavnosti v korist celotne skupnosti," sta zapisala predsednika krovnih organizacij. Dodala sta, da je v igri obstoj več kot tristo organizacij in društev, ki delujejo v okviru SKGZ in SSO in ki imata zato "veliko odgovornost do teh organizacij in do celotne slovenske narodne skupnosti v Italiji".

 

Italijanska vlada je v osnutku proračuna za leto 2010 vidno zmanjšala prispevke, ki jih je slovenska narodna skupnost v Italiji deležna iz zaščitnega zakona. Za prihodnje leto predvideva 4,06 milijona evrov, še slabše pa kaže za leti 2011 in 2012, ko je slovenski skupnosti namenjenih 3,12 milijona evrov letno. Letos je bilo manjšini namenjenih 5,13 milijona evrov.

 

O pismu Napolitanu sta Štoka in Pavšič sicer seznanila tudi predsednika slovenske vlade Boruta Pahorja, ministra za zunanje zadeve Samuela Žbogarja in ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu Boštjana Žekša.