Erjavec: Hrvaška stran je zelo živčna

Hrvaški ribiški plovili sta včeraj vpluli na območje nadzora slovenske policije in začeli z ribolovom.

Objavljeno
02. julij 2017 10.54
Piranski zaliv
K. Š., STA, N. G.
K. Š., STA, N. G.
Zunanji minister Karl Erjavec obžaluje incidente, ko so v soboto hrvaški ribiči zapluli v območje nadzora slovenske policije v Piranskem zalivu. »Mislim, da to kaže, da je hrvaška stran zelo živčna in nervozna,« je pojasnil za POP TV. Napovedal je, da bo diplomatska nota Hrvaški odposlana v ponedeljek popoldne.

Meni tudi, da bi potrebovali skupno komisijo, ki bo obravnavala vse, ki so po arbitraži ostali na slovenski ali hrvaški strani.

Slovenska policija potrdila dva incidenta

Na slovenski policiji so potrdili dva incidenta, do katerih je v soboto prišlo v Piranskem zalivu. Hrvaški ribiči so dvakrat (drugič v spremstvu hrvaške policije) zapluli v območje nadzora slovenske policije in ga po opozorilu tudi zapustili, poroča STA. Hrvaško notranje ministrstvo je sicer v soboto poročalo o treh incidentih.

Kot so sporočili s policije, je prvo ribiško plovilo na območje nadzora slovenske policije vplulo v soboto dopoldne in začelo z ribolovom. Slovenska policija je ribiča opozorila, da izvaja ribolov v delu morja, ki je slovensko ozemlje. Takoj zatem sta na kraj prišli dve plovili hrvaške policije. »Posadka slovenske policije je opozorila posadki hrvaške policije, da se nahajata v območju nadzora slovenske policije. Plovili hrvaške policije in hrvaška ribiška ladja so nato zapustili območje in odpluli v smeri Savudrije,« so pojasnili.

Do drugega incidenta je prišlo popoldne, ko je na območje slovenskega nadzora vplulo drugo ribiško plovilo in začelo z ribolovom. Podobno kot dopoldne sta za njim pripluli dve plovili hrvaške policije; po opozorilu so vsa plovila zapustila območje in spet odplula v smeri Savudrije.

Na policiji ne navajajo, kje natančno sta se zgodila incidenta, pravijo le, da se izvajanje nalog policije ob oziroma na meji ni v ničemer spremenilo. Naloge »izvajamo na enak način, kot pred izrekom razsodbe arbitražnega sodišča; vsi ukrepi temeljijo na zakonitosti, strokovnosti in taktnosti postopkov, pri čemer slovenska policija pri svojem delu ne povzroča mejnih incidentov,« so zapisali.

Hrvaška poroča o slovenskih kršitvah

Hrvaško notranje ministrstvo je sicer v soboto sporočilo, da so slovenski policijski čolni v soboto trikrat prešli sredinsko črto v Piranskem zalivu in tako kršili mejno črto. Dodali so, da so hrvaški policisti slovenske kolege v vseh treh primerih opozorili, da se nahajajo v hrvaških teritorialnih vodah in da so se nato vrnili v slovenske vode.

Kot je znano, hrvaška arbitražne razsodbe ne priznava, ker da je iz arbitraže izstopila na podlagi odločitve sabora, ker naj bi bilo delovanje arbitražnega sodišča nepopravljivo kontaminirano zaradi afere z nedovoljenimi pogovori med slovenskim arbitrom in agentko leta 2015.