Slovenska šola na Haitiju čaka na 200 učencev

Konzorcij slovenskih nevladnih organizacij je z 240.000 evri postavil osnovno šolo v Carrefourju.

Objavljeno
12. september 2011 20.10
Posodobljeno
13. september 2011 06.00
Barbara Hočevar, notranja politika
Barbara Hočevar, notranja politika

Ljubljana – Tretjega oktobra se bodo odprla vrata prve slovenske osnovne šole na Haitiju. Izobraževalno ustanovo, v kateri bo prostora za okoli dvesto otrok od prvega do šestega razreda, je postavil konzorcij slovenskih nevladnih organizacij, malo več kot 240.000 evrov zanjo pa prispevalo ministrstvo za zunanje zadeve.

»To je prvi tako velik projekt na tako zahtevnem terenu,« je poudarila Alenka Suhadolnik, vodja oddelka za razvojno pomoč na MZZ. Haiti je bil že pred katastrofalnim potresom, ki je pred dobrim letom in pol zahteval več kot 230.000 življenj in tako rekoč porušil prestolnico Port-au-Prince, ena najrevnejših držav na svetu z BDP 490 evrov na prebivalca. Slovenija se je na tragedijo odzvala z donacijami v znesku 600.000 evrov, ki jih je prizadetim območjem namenila država, še okoli 750.000 evrov pa so nakazali posamezniki.

Ena pomembnih oblik slovenske pomoči je »slovenska šola«, ki so jo nevladne organizacije v okviru platforme Sloga (IRD Slovenija – mednarodna organizacija za pomoč in razvoj v partnerstvu z društvom Hrana za življenje in lokalno organizacijo Adra Haiti) postavile v Carrefourju, enomilijonskem predmestju prestolnice. Sestavljena je iz bivalnikov, ki jih je izdelal Trimo Trebnje, obiskovali pa jo bodo dečki in deklice iz novega zaselka, ki ga imenujejo Vas bratstva.

V 160 lesenih hišk so pred kratkim preselili okoli 250 družin, ki so od potresa prebivale med dvema glavnima prometnicama. »Šolsko poslopje je sestavljeno iz šestih modularnih enot za šest razredov s po 60 kvadratnih metrov. Gradili smo ga približno dva meseca in se pri tem srečevali z različnimi težavami: tam je težko dobiti orodje, najem strojev je drag, ceste so slabe, delavne navade pa drugačne od naših. Poleg tega je bodisi zelo vroče in vlažno bodisi dežuje,« je gradnjo opisala Teja Hlačer, sodelavka Sloge in IRD Slovenija, ki je sodelovala pri projektu.

Ker pa šola ni vse, kar potrebujejo otroci na Haitiju, saj primanjkuje čiste vode in hrane, razsaja kolera, brezposelnost je ogromna, težave pa povzročata tudi alkoholizem in nasilje, bodo pri IRD Slovenija nadaljevali zbiranje denarja. »Šolarje bodo poučevali lokalni učitelji, prispevati pa želimo še za prehrano najrevnejših in zdravstvene preglede,« je pojasnila Eva Marn, direktorica IRD Slovenija, ki je prepričana, da potrebuje Haiti tudi razvojne projekte, zato so se odločili podpirati lokalne izdelovalce umetne obrti.

Šolarji za šolarje

Neodvisno od drugih projektov pomoči Haitiju je Lina Akif, učenka devetega razreda mariborske Osnovne šole Prežihovega Voranca, izvedla humanitarno akcijo, ki jo je poimenovala Učenec učencu. Izdelala je male modre vrečke iz blaga, ki jih je s pomočjo sošolcev napolnila s šolskimi potrebščinami, poleg tega pa so šolarji na njeno pobudo oblikovali punčke iz cunj in bobne, ki so jih prodali na bazarju. Zbrali so 400 evrov in napolnili 35 vrečk, a več kot eno leto niso našli nikogar, ki bi to peljal na Haiti. Zdaj jih bodo namenili učencem slovenske šole.