Slovenska vojska med najboljšimi

Z uspešnim testiranjem 10. motoriziranega bataljona Slovenske vojske na Madžarskem je SV dokazala, da se lahko kosa z najboljšimi vojskami na svetu.

Objavljeno
09. november 2006 20.11
Szekesfehervar - Z uspešnim testiranjem 10. motoriziranega bataljona Slovenske vojske (SV) na madžarskem vadišču Varpalota s strani zveze Nato je SV dokazala, da se lahko enakopravno kosa z najboljšimi vojskami na svetu, je danes na Madžarskem izjavil minister za obrambo Karl Erjavec. Bataljon bo namreč prejel certifikat, ki je potreben za delovanje v vseh operacijah kriznega odzivanja zveze Nato.

10. motorizirani bataljon je tako postal prvi slovenski bataljon, ki se vključuje v strukture zavezništva. "To je velik dosežek, prebili smo led," je dejal Erjavec. S tem je SV po njegovih besedah dokazala, da lahko uresničuje vse tisto, kar je zapisano strateških dokumentih in tudi zaveze do Nata. Slovenija pa je uspela te cilje doseči v zelo kratkem času, in to kljub profesionalizaciji SV, je dodal minister.

Pridobitev certifikata je sicer predpogoj za odhod celotnega bataljona na misijo Nata na Kosovu februarja prihodnje leto. Z napotitvijo bataljona na Kosovo pa bo SV prvič v svoji zgodovini za pol leta prevzela svoje območje nadzora v kaki misiji Nata. "Prepričali smo se, da je bataljon ustrezno pripravljen in usposobljen in me ne skrbi njegova napotitev na Kosovo," je še povedal Erjavec.

Certifikacijo bataljona je opravila nacionalna ekipa, medtem ko predstavniki zveze Nato opravijo afirmacijo, je pojasnil minister. Zagotovljeno je bilo, " da je bilo delo opravljeno in da bomo čez en mesec dobili ustrezno afirmacijsko poročilo". To poročilo pa predstavlja podlago za vključitev v strukture vojske zavezništva.

Uspešna certifikacija po ministrovem mnenju pomeni tudi dobro izhodišče za nadaljnjo delo, saj bo moral tudi 20. bataljon pridobiti certifikat. "Izkušnje in znanje imamo, tako da ne bi več smelo biti težav ," je prepričan Erjavec.

Gutman: Bataljon je odlično usposobljen

Tudi načelnik generalštaba SV, generalpodpolkovnik Albin Gutman je prepričan, da je bataljon v preteklih dneh dokazal, da je odlično usposobljen in pripravljen izpolniti vse naloge, ki so načrtovane v okviru delovanja na mirovni operaciji na Kosovu. "Imam vse zaupanje v ta bataljon," je povedal Gutman.

10. motorizirani bataljon je sicer na madžarskem vadišču Varpalota pripravil dinamično vajo z bojnim streljanjem, ki so si jo poleg ministra in načelnika ogledali tudi nekdanji načelnik generalštaba Ladislav Lipič, predsednik odbora državnega zbora za obrambo Anton Anderlič ter drugi predstavniki SV, obrambnega ministrstva, DZ, pa tudi urada predsednika države.

Na vaji Sokolji udar poleg okoli 700 pripadnikov 10. motoriziranega bataljona sodelujejo še druge enote SV, ki skrbijo za podporo bojevanja in tudi za simulacijo aktivnosti nasprotnika. Skupno na vaji sodeluje več kot 1000 pripadnikov SV s približno 300 terenskimi, bojnimi in transportnimi vozili.

Vaja poteka po namišljenem scenariju, ki predvideva uporabo zavezniških sil za stabilizacijo razmer na kriznem območju. Zaradi delovanja paravojaških in vojaških skupin se 10. motorizirani bataljon v prvi fazi reševanja konflikta vključi v operacijo za vzpostavitev miru, zato bo na vaji deloval napadalno in obrambno, in ne stabilizacijsko.

Vaja Sokolji udar se je začela že 28. oktobra, trajala pa bo do 14. novembra. Do 17. novembra pa naj bi se v Slovenijo vrnili še zadnji vojaki, ki sodelujejo na vaji.