Slovenska vojska v evropski razpis za nabavo osemkolesnikov

Vlada namenila dodatnih 24,3 milijona evrov za izboljšanje pripravljenosti SV in gradnjo njenih zmogljivosti za letos.

Objavljeno
12. maj 2017 16.13
lvu PATRIA
Š. P., STA
Š. P., STA
Ljubljana − Ministrstvo za obrambo bo še letos objavilo evropski razpis za nabavo osemkolesnikov za srednjo bataljonsko bojno skupino. Uresničevanje ciljev zmogljivosti Nata, v katerih je tudi zgraditev dveh srednjih bataljonskih bojnih skupin, je med pomembnejšimi cilji Slovenske vojske, je za STA poudaril načelnik generalštaba SV Andrej Osterman.

Vlada je na četrtkovi seji obrambnemu resorju namenila dodatnih 24,3 milijona evrov za izboljšanje pripravljenosti Slovenske vojske (SV) in gradnjo njenih zmogljivosti za letos. Predvidela je tudi možnosti postopne nominalne rasti obrambnega proračuna na letni ravni za najmanj 30 milijonov evrov na leto do leta 2025.

Osterman je za STA poudaril, da bi za doseganje ciljev Nata zgolj za nabavo novih bojnih vozil vojska potrebovala 1,2 milijarde evrov.

Kljub temu je načelnik generalštaba izrazil zadovoljstvo zaradi dodatnih sredstev, ki jih je vlada namenila za izboljšanje pripravljenosti vojske in gradnjo njenih zmogljivosti. »Vsak dodaten vir za opremljenost vojske in za njeno delovanje je pomemben. Vse to bo prispevalo k povečanju operativnosti Slovenske vojske in ne nazadnje k nabavi manjkajoče opreme in oborožitve,« je pojasnil.

Slovenija za obrambo namenja en odstotek BDP

Kar se tiče namenjanja dodatnih sredstev za obrambo, smo po Ostermanovi oceni v podobnem položaju kot nekatere druge države. Pogosto se omenja, da naj bi delež sredstev, namenjenih obrambnemu proračunu, dosegel do dva odstotka BDP, sam pa meni, da bi normalen razvoj Slovenske vojske lahko zagotavljali že, če bi dosegli 1,4-odstotni delež. Trenutno sicer Slovenija za obrambo namenja okoli en odstotek BDP.

Po besedah načelnika generalštaba bi bilo obrambna sredstva smiselno deliti v razmerju, po katerem bi polovico namenili za stroške osebja, 30 odstotkov za operativno delovanje in 20 odstotkov za modernizacijo Slovenske vojske. Glede na to, da stroški osebja trenutno znašajo okoli 210 milijonov evrov, bi za zagotavljanje tega razmerja Slovenska vojska potrebovala okoli 420 milijonov evrov.

A na primer lanski finančni načrt Slovenske vojske je bil bistveno manjši, 302,2 milijona evrov, od tega sta bili več kot dve tretjini, 217,4 milijona evrov, namenjeni plačam, le dobrih deset milijonov evrov pa investicijam.

A trend financiranja obrambnega področja je vendarle pozitiven. Kot je poudaril Osterman, je vlada SV konec lanskega leta namenila dodatnih 16 milijonov evrov, letošnji finančni načrt SV pa je za 20 milijonov evrov višji od lanskega.