Slovenske sledi aretiranih bosanskih verskih skrajnežev

Po naših informacijah je Sova že pred leti zaznala društvi, v katerih se združujejo domnevni zagovorniki radikalnega islama.

Objavljeno
04. september 2014 22.42
Bosnia
Anuška Delić, Ozadja
Anuška Delić, Ozadja

Ljubljana – Po neuradnih informacijah Dela je Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (Sova) že pred leti zaznala dve kulturni društvi, v katerih se združujejo domnevni zagovorniki radikalnega islama. Eno od teh je leta 2011 obiskal Bilal Bosnić, ki je bil v BiH v sredo aretiran zaradi domnevnega terorizma.

Sova je po naših informacijah leta 2012 ugotavljala, da zagovorniki radikalnega islama še ne pomenijo neposredne grožnje nacionalni varnosti Slovenije, kar pa bi se po ugotovitvah agencije v prihodnosti lahko spremenilo. Ljubljanski kulturni društvi namreč obiskujejo pridigarji, ki imajo osebne stike z osebami na Balkanu in v delu Evrope, ki promovirajo nasilje proti Zahodu. Društvi se imenujeta El-Iman in Ensarud-Din.

Radar na pridigarjih

Agencija je po naših informacijah zaznala vsaj dva pridigarja, ki naj bi imela stike z navedenima društvoma in katerih imeni sta znani uredništvu Dela, a ju zaradi pomislekov glede možnosti oviranja morebitnih postopkov ne bomo razkrili. Gre za pridigarja, ki sta v regiji zelo znana in delujeta na relaciji Dunaj–BiH, enega izmed njiju pa so bošnjaški organi povezovali s terorističnim dejanjem, za katerega je bil obsojen njihov državljan, kar je pridigar javno zanikal.

Precej bolj javen pa je bil obisk enega od neformalnih vodij vahabistične struje muslimanske skupnosti v Bosni in Hercegovini Huseina Bilala Bosnića, ki je januarja leta 2011 pridigal na odprtju sunitske molilnice (ali mesdžida) v Ljubljani. Prav Bosnić je bil skupaj s še 14 osebami v sredo aretiran v BiH zaradi domnevnega terorizma oziroma financiranja teroristične dejavnosti, javnega spodbujanja takih dejavnosti in novačenja zanje ter organizacije teroristične skupine, so poročali tamkajšnji mediji.

Vsi trije pridigarji veljajo za pomembne voditelje vahabitov v BiH, pri čemer pa predstavniki te struje zavračajo tako imenovanje, češ da so vsi muslimani muslimani.

***

Podrobneje v jutrišnjem tiskanem Delu!