Slovenski dijaki odlični na olimpijadah iz znanja

Domov se z Balija, Tajvana, Kitajske in Vietnama vračajo s srebrnimi in bronastimi odličji ter častnimi omembami.

Objavljeno
31. julij 2014 12.38
M. Č., Delo.si
M. Č., Delo.si
Tudi med letošnjimi počitnicah so najboljši dijaki iz državnih tekmovanj s področij biologije, kemije, logike in računalništva odpotovali na mednarodne olimpijade iz znanja.

Prvi so, kot so sporočili iz Zveze za tehnično kulturo Slovenije, odšli biologi na Bali. Slovenijo so pod vodstvom Mojce in Katje Ota zastopali: Žiga Barbarič (Gimnazija Murska Sobota), Aleksander Rajhard (Gimnazija Škofja Loka), Tim Ulčar Pertot (Gimnazija Bežigrad) in Jan Gojznikar (I. gimnazija v Celju).

Tim Ulčar Pertot in Jan Gojznikar sta se zapisala med dobitnike bronastega odličja. Žiga Barbarič in Aleksander Rajhard sta prejela certifikat za odličen rezultat (Certificate of Merit).

26. mednarodna računalniška olimpijada je potekala na Tajvanu. Tja so 12. 7. odpotovali Patrik Zajec, Žiga Željko, Simon Weiss in Vid Kocijan, vsi z Zavoda za računalniško izobraževanje. Spremljala sta jih Darko Pevec in Uroš Čibej, oba s Fakultete za računalništvo UL in člana Komisije za računalništvo pri ZOTKS.

Dosegli so odlične rezultate. Vid Kocjan je prejel srebrno kolajno, Patrik Zajec pa bronasto. Preostala dva sta za malo zgrešila odličje.

Lara Jerman (ŠC Rudolfa Maistra Kamnik), Vivian Mohr (II. gimnazija Maribor), Teja Močnik (Škofijska klasična gimnazija) in Uroš Prešern (Gimnazija Novo mesto) so Slovenijo predstavili na 12. lingvistični olimpijadi v Pekingu. Ekipo je spremljala dr. Simona Klemenčič, Gabrijela Hladnik pa je bila članica mednarodne strokovne žirije.

Za Laro Jerman se je tekmovanje izteklo odlično, saj je osvojila srebrno odličje, Uroš Prešeren pa je dosegel omembo rezultata.

Zadnji se domov vračajo kemiki. Ekipo Slovenije so sestavljali Andraž Oštrek (Gimnazija Kranj), Nejc Kejžar (II. gimnazija v Celju), Jan Jelen (Gimnazija Bežigrad) in Bruno Marinič (II. gimnazija Maribor), spremljevalca sta bila dr. Andrej Godec in dr. Darko Dolenc, oba s FKKT, UL. Olimpijada je potekala v Vietnamu.

Tudi kemiki so dosegli zavidljive rezultate, saj sta Bruno Marinič in Nejc Kejžar osvojila bronasto odličje, Jan Jelen pa častno omembo rezultata.