Bi se Iraku morali opravičiti za podpis vilniuške izjave?

Volitve 2014: Bralci sprašujejo, stranke odgovarjajo.

Objavljeno
01. julij 2014 12.49
Posodobljeno
07. julij 2014 15.00
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si

Bralcem Dela.si smo ponudili možnost, da vsem strankam, ki bodo sodelovale na predčasnih parlamentarnih volitvah, postavijo vprašanje, ki jih najbolj žuli. Odgovorov niso posredovali le Zeleni Slovenije. Na volitvah bo sicer skupaj kandidiralo petnajst strank. Odgovore objavljamo v celoti.

Bralec Miha je postavil vprašanje:

Kdaj se bomo opravičili Iraku za podpis vilniuške izjave in ali bomo podpisnika/-e sodno preganjali?

Državljanska lista (DL): Z odgovornostjo za to naj se ukvarjajo tisti, ki so jo podpisali. Državljanska lista pri tem ni sodelovala.

Piratska stranka: Verjetno se kot stranka sami ne moremo opravičiti.

Koalicija Združena levica: Podpis vilniuške izjave je bil sramoten za mlado državo in je nakazal tok dogodkov, ki so pripeljali v današnjo situacijo. Ne le da prelita kri iraškega ljudstva leži na vesti podpisnikov te izjave, gre tudi za še eno v vrsti dejanj, ki jih bo prej ali slej treba odpreti in ugotoviti tako razloge kot morebitno osebno odgovornost.

Slovenska demokratska stranka (SDS): Vilniuška izjava in njen podpis sta bila globoko in odločujoče povezana s sprejemom Slovenije v Nato. Glede na trenutne varnostne razmere v Evropi − Ukrajina, se še bolj nadzorno kaže, v kako vitalnem interesu Slovenije je članstvo v Natu. Vprašanje je zato v veliki meri iracionalno in naperjeno zoper interese Slovenije.

Nova Slovenija (NSi): Brez odgovora.

Zavezništvo Alenke Bratušek (Zaab): To je odločitev, v kateri stranka Zaab ni sodelovala.

Stranka Mira Cerarja (SMC): Tovrstno opravičilo bi bilo diplomatsko neustrezno in ne bi bilo dobro sprejeto s strani nobene od bojujočih se strani v Iraku. Za podpis vilniuške izjave pa ni mogoče nikogar sodno preganjati, ker ni pravne podlage za kaj takega.

Slovenska ljudska stranka (SLS): Vilniuška izjava je bila zagotovo slabo premišljena poteza za slovensko zunanjo politiko. Vprašanje pa je, ali na tem mestu obstaja podlaga za sodni pregon za neko zunanjepolitično odločitev izpred več kot deset let.

Pozitivna Slovenija (PS): Čeprav podpisa ne podpiramo, je zadeva že narejena; podpisnikov sodno ne bomo preganjali.

Naprej Slovenija: Brez odgovora.

Slovenska nacionalna stranka (SNS): Vilniuška izjava je bila še en dokaz hlapčevskega odnosa takratne politike. SNS je že takrat opozarjala na laži Amerike in tudi na to, kaj se bo z Irakom zgodilo v primeru agresije. Mislim, da bi morali vse podpisnike vilniuške izjave postaviti pred sodišče Združenih narodov skupaj z Ameriko in njenimi sateliti, ki so uničili dobro državo samo zato, da so lahko na podlagi zlaganih in prirejenih podatkov polnili svoja neznosno požrešna žrela.

Desus: Menimo, da je bila vilniuška izjava napaka.

Socialni demokrati (SD): Morebitno opravičilo za izjavo, ki je temeljila na lažnih dokazih, mora biti stvar skupnega razmisleka vseh držav podpisnic.

Verjamem: Podpis vilniuške izjave je potrdila takratna Vlada RS in samo isti organ lahko sprejme odločitev o opravičilu. O dokazljivosti škodljivosti oziroma protizakonitosti te poteze dvomimo. Se pa v stranki Verjamem strinjamo z oceno nekdanjega predsednika Francije, ki je izjavil, da so države tako imenovane Nove Evrope takrat izpustile priložnost, da bi ostale tiho.