Slovenski diplomat na čelu Satelistskega centra EU

Z začetkom prihodnjega leta bo vodenje Satelistskega centra EU prevzel slovenski strokovnjak Tomaž Lovrenčič, ki bo na direktorskem stolčku agencije nasledil Nemca Franka Rainerja Asbecka.

Objavljeno
25. september 2009 16.15
Tomaž Lovrenčič
Š. Ro./STA
Š. Ro./STA
Bruselj, Ljubljana - Novi direktor Satelitskega centra EU bo Slovenec, veleposlanik Tomaž Lovrenčič. Izvolil ga je upravni odbor centra v sredo, položaj pa bo zasedel z začetkom prihodnjega leta, je sporočilo slovensko ministrstvo za zunanje zadeve. To bo prvič, da bo položaj direktorja ene od agencij EU prevzel Slovenec.

Lovrenčič, ki je bil izvoljen med petimi kandidati, je sicer od leta 2006 namestnik direktorja Satelitskega centra EU s sedežem v španskem mestu Torrejon de Ardoz v bližini Madrida. Upravni odbor izvoli direktorja za tri leta z možnostjo podaljšanja mandata še za dve leti. Lovrenčič bo na direktorskem stolčku nasledil Nemca Franka Rainerja Asbecka.


Postopek za imenovanje novega direktorja je bil sprožen maja letos, rok za prijavo kandidatur je bil 30. junij. Slovenija je Lovrenčiču, ki je bil sicer kot namestnik direktorja zelo močan kandidat, po navedbah MZZ v postopku njegovega imenovanja nudila dejavno podporo na ravni ministrstva za zunanje zadeve in ministrstva za obrambo.

 

Veleposlanik Lovrenčič je svojo poklicno pot začel kot diplomat na slovenskem zunanjem ministrstvu. Od leta 1996 do 1999 je bil zunanjepolitični svetovalec predsednika vlade Janeza Drnovška, leta 1999 namestnik in potem od leta 2000 do 2002 direktor Slovenske obveščevalne in varnostne agencije. Med letoma 2002 in 2006 je bil veleposlanik v Španiji.

 

Med drugim se je izobraževal na ameriških univerzah John F. Kennedy School of Government v okviru Harvardske univerze in na School of Foreign Service v okviru Univerze Georgetown ter na francoski L'Universite Americaine de Paris. Govori angleško, francosko, špansko, nemško in hrvaško, prav tako pa se po navedbah na spletni strani EUSC uči moderno standardno arabščino. Je poročen in ima dve hčeri.

 

Satelitski center EU (EUSC) je ena od 35 agencij EU, in sicer agencija Sveta EU. Delovati je začela leta 2002, namenjena pa je zagotavljanju slikovne in analitske podpore dejavnostim EU na področju opozarjanja, preprečevanja in upravljanja konfliktov ter pomoči v primeru naravnih in drugih nesreč.

 

Namen agencij EU je prenesti in decentralizirati pristojnosti institucij EU zaradi vse večje regulativne dejavnosti na posameznih področjih. Dosedanji razvoj je potekal v treh fazah: v sedemdesetih letih minulega stoletja sta bili vzpostavljeni prvi agenciji, druga generacija enajstih agencij se je pojavila v devetdesetih letih, tretja generacija pa po letu 2001.

 

Satelitski center EU sodi med agencije, ki pomagajo pri oblikovanju odločitev EU na področju skupne zunanje in varnostne politike ter skupne varnostne in obrambne politike. EUSC je pravna oseba zaradi izvajanja svojih funkcij in je pod političnim nadzorom Političnega in varnostnega odbora Sveta EU, operativne usmeritve pa določa generalni sekretar.

 

Poleg te vrste agencij ima EU še agencije, ki delujejo v okviru sedanjega prvega stebra EU in pomagajo pri oblikovanju večine skupnih politik EU, agencije, ki delujejo na področju pravosodja in notranjih zadev, ter izvajalske agencije, odgovorne za izvajanje in upravljanje programov EU, ki nimajo lastnih pooblastil in ne morejo sprejemati političnih odločitev.