Slovenski gradovi za kupce znova predragi

Končal se je rok za ponudbe za grad Viltuš, grad Borl pa bodo poskušali prodati z neposredno pogodbo.

Objavljeno
24. april 2013 13.53
*tre* GRAD VILTU?X
Franc Milošič, Ptuj
Franc Milošič, Ptuj

Ljubljana - Ministrstvo za kulturo še naprej išče kupce za spomenike državnega pomena, ki jih je prejšnja vlada določila za prodajo.

Končal se je rok za ponudbe za grad Viltuš, grad Borl v Dolanah pri Cirkulanah pa bodo po dveh neuspelih dražbah in še prej dveh propadlih prodajah za določeno ceno zdaj poskušali prodati z neposredno pogodbo.

Zaradi propadlih dražb ima ministrstvo tri mesece po zadnji (11. aprila) možnost skleniti neposredno prodajno pogodbo s komer koli od zaintersiranih, ki bi do 30. aprila ponudil najmanj 1,615 milijona evrov ali 15 odstotkov manj od izklicne cene druge dražbe.

Če bo interesentov več (na štirih prejšnjih poskusih ni bilo niti enega resnega), bodo s pogajanji med njimi poskušali dobiti najboljšega kupca. V ponedeljek se je končal rok za plačilo varščine - desetino izklicne cene 817.000 evrov - za kompleks gradu Viltuš v Spodnjem Slemenu pri Mariboru, ki je prav tako kulturni spomenik državnega pomena.

Potencialni kupci so morali ministrstvu za kulturo dostaviti vsa dokazila, celovit načrt obnove gradu in parka, program in programsko zasnovo in zagotovila ter dokazila, da bo kupljeni kompleks do konca 2018 obnovljen in da bo za izbrani namen in dejavnost že imel uporabno dovoljenje.

Ali bo grad dobil novega lastnika, bo znano v četrtek, ko je na ministrsvu predvidena javna dražba.