Slovenski in hrvaški novinarji po 20 letih ponovno vzpostavili vezi

Novinarski društvi ugotavljata, da stanje v novinarstvu in medijih v nobeni od držav ni dobro.

Objavljeno
04. november 2011 19.00
Posodobljeno
04. november 2011 19.10
Ro. K., Zagreb
Ro. K., Zagreb

Zagreb – Po kar dvajsetih letih sta se danes znova uradno srečali delegaciji Društva novinarjev Slovenije (DNS) in Hrvaškega novinarskega društva (HND).

Stike sta društvi sicer vzdrževali, a po podatkih sekretariata HND formalnega srečanja predsednikov in organov ni bilo vse od leta 1991. Društvi sta s podpisom sporazuma o sodelovanju spet okrepili medsebojno povezanost s poudarkom na izmenjavi informacij, pomembnih za novinarstvo, javnost in medije.

Nacionalni novinarski društvi sta sprejeli še skupno izjavo, v kateri ugotavljata, da »stanje v novinarstvu in medijih v nobeni od držav ni dobro«. Vladi, ki bosta izvoljeni po 4. decembru (volitve so na isti dan), pozivata, naj se takoj lotita priprave nove, sodobne in evropske medijske zakonodaje, saj dosedanja ne ustvarja razmer, v katerih bi novinarji lahko izpolnjevali svoje poslanstvo.

Opozorili sta še na nevarnost nepreglednega lastništva medijev ob ugotovitvi, da je le čist, namenski in zdrav kapital v zasebnih medijih edino zagotovilo neodvisnega novinarstva. Apel sta naslovili tudi na javnost, ki se mora zavedati izjemnega pomena novinarstva, saj varuje svobodo govora, človekove pravice in demokracijo nasploh in je nadzornik oblasti. »Zato v primerih, ko se bomo borili za svoje pravice, pričakujemo podporo javnosti, ki je naš edini in pravi delodajalec oziroma sodnik,« še pozivajo iz HND in DNS.