Slovenski med z zaščiteno geografsko označbo

V Sloveniji pridelan med bo v bodoče lahko nosil tudi znotraj EU ime Slovenski med, in sicer na podlagi pridobitve zaščitene blagovne znamke - Slovenski med z zaščiteno geografsko označbo.

Objavljeno
23. avgust 2009 12.27
Ta.R./STA
Ta.R./STA
Ljubljana - V Sloveniji pridelan med bo v bodoče lahko nosil tudi znotraj EU ime Slovenski med, in sicer na podlagi pridobitve zaščitene blagovne znamke - Slovenski med z zaščiteno geografsko označbo. Na Čebelarski Zvezi Slovenije že opravljajo strokovno presojo za pridobitev certifikata, postopke za pridobitev certifikata pa so začeli tudi čebelarji.

Slovenski med z zaščiteno geografsko označbo bo tako na voljo od sredine septembra pri slovenskih čebelarjih, ki so se odločili za vstop v sistem zaščitene blagovne znamke in na izbranih prodajnih policah, so sporočili s Čebelarske zveze Slovenije.

 

V lanskem letu so slovenski čebelarji dobili svoj prvi zaščiteni 720-mililitrski kozarec za med, pridelan v Sloveniji. Njegov namen je že na prvi pogled razlikovati kakovosten slovenski med od ostalega, večinoma uvoženega medu, ki se pojavlja na slovenskih nakupovalnih policah. Doslej so slovenski čebelarji napolnili že več kot 500.000 omenjenih kozarcev.

 

Čebelarska zveza Slovenije bo jeseni v prodajo ponudila pomanjšani različici velikega kozarca za med, pridelan v Sloveniji: 370- in 212-mililitrskega. Priročna in lična kozarčka bosta na voljo od sredine septembra pri vseh dosedanjih distributerjih kozarcev za v Sloveniji pridelan med.