Slovenski projekt Podjetno v svet podjetništva doživel evropski krst

Do konca 2013 bo prek dvanajstih regionalnih razvojnih institucij v projekt vključenih že 250 mladih slovenskih brezposelnih izobražencev.

Objavljeno
24. september 2013 14.33
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje

Podjetno v svet podjetništva, prvotno zasavski projekt spodbujanja podjetništva in zaposlovanja mladih izobraženih brezposelnih ljudi, ki je letos prerastel v slovenskega, danes doživlja še svoj evropski krst. V Evropskem parlamentu v Bruslju ga predstavlja približno 40 udeležencev iz dvanajstih slovenskih razvojnih agencij.

Predstavitev je predvidena med 15. in 16.30 uro, moderira pa jo slovenski poslanec v Evropskem parlamentu Ivo Vajgl. Jutri dopoldne bodo s slovenskim »modelom« pospeševanja zaposlovanja mladih seznanili še na konferenci o zaposlovanju.

Staša Baloh Plahutnik iz zasavske razvojne agencije Regionalni center za razvoj (RCR), vodja projekta Podjetno v svet podjetništva, ocenjuje, da je projekt pokazal dovolj spodbudne rezultate, da ga nadgradijo v Podjetno Evropo, in poiščejo možnosti za njegovo širitev z izobraževanjem mentorjev.

Prvi so ga kot inovativen program konec leta 2010 začeli izvajati v RCR v sodelovanju z občino Zagorje. Zagorski župan Matjaž Švagan »sprva tvegane odločitve, da namesto v zidovje in ceste občina vloži denar v mlade ljudi«, ne obžaluje. Zaradi dobrih rezultatov je projekt v kratkem »posvojila« tudi država oziroma ministrstvo za delo.

Če bodo letošnji rezultati dobri tudi na državni ravni, pravijo v RCR, ima operacija zagotovljeno perspektivo. Mladim brezposelnim namreč ponuja priložnost za razvijanje znanj in lažje podjetniške začetke, regijam pa možnost, da pospešijo nastajanje novih podjetij in v domačem okolju zadržijo domače mlade moči in ideje.

Ko je projekt Podjetno v svet podjetništva prerastel v slovenskega, so ga s prvo deseterico udeležencev začeli izvajati konec lanskega leta v Zasavju; letos jim sledi 24 skupin iz vseh slovenskih regij, kar pomeni, da bo do konca leta prek regionalnih razvojnih institucij vanj vključenih že 250 mladih slovenskih izobražencev, ki bi sicer na zaposlitev čakali na zavodih za zaposlovanje.

Cilj projekta je, da se zaposli najmanj 35 odstotkov vseh vključenih, namen pa, ponuditi udeležencem, izbranim na javnih razpisih, strokovno pomoč in dodatna usposabljanja, ki jih potrebujejo pri razvoju podjetniške ideje v delujočo podjetje. Delo poteka v skupinah s po desetimi udeleženci, ki v petmesečnem obdobju kot zaposleni v eni od sodelujočih razvojnih agencij pod vodstvom mentorjev razvijajo poslovno idejo, pripravijo poslovni načrt za ustanovitev podjetja in se usposabljajo za podjetniško kariero ali večjo zaposljivost. Pri tem je cilj vsakega udeleženca, da v enem letu po zaključku usposabljanja ustanovi lastno podjetje, se samozaposli ali zaposli pri drugem delodajalcu.

Operacija sodi v operativni program razvoja človeških virov za obdobje 2007-2013, vrednotijo pa jo na dobrih 3,8 milijona evrov. Financirala jo bosta Evropski socialni sklad, ki bo prispeval 85-odstotni delež in ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve s 15-odstotnim deležem. Vodilni partner v projektu je zasavski Regionalni center za razvoj.