Slovenski utrip: volitev se bo zanesljivo udeležilo 69 odstotkov

Največ anketiranih, 19,5 odstotka, bi volilo SDS. V parlamentu bi sedeli še stranka Jankovića, Viranta in Desus.

Objavljeno
02. november 2011 11.11
Posodobljeno
02. november 2011 11.19
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si
Nova Gorica - Pripravljenost na udeležbo na volitvah narašča s starostjo in višino dohodka, kaže anketa, poroča STA.

Avtorji ankete so zaradi opažanj pri razlikah med rezultati anket glede na to, kakšno metodologijo uporabljajo, tokrat po opredelitvi ljudi glede političnih preferenc spraševali na dva načina.

Način, ko anketar zastavi vprašanje, katero stranko bi anketiranec volil, anketiranec pa se odzove z navedbo stranke, torej anketar prebere seznam strank le tistim anketirancem, ki to želijo, kaže, da bo največ anketiranih (19,5 odstotka) volilo SDS, sledita stranka Zorana Jankovića (osem odstotkov) in stranka Gregorja Viranta (6,4 odstotka).

Vrstni red pa je drugačen pri načinu anketiranja, ko anketar zastavi vprašanje, katero stranko bi anketiranec volil, in mu pri tem obvezno prebere tudi celoten seznam strank. V tem primeru vodi stranka Gregorja Viranta s 23,8 odstotka pred SDS s 20,5 odstotka ter stranko Zorana Jankovića z 12,7 odstotka.

Pri prvem načinu je na četrtem mestu SD pred Desusom, SNS in SLS pa si delita šesto mesto. Pri načinu z navedbo seznama strank pa je na četrtem mestu Desus (ki edina presega štiri odstotke, kolikor je volilni prag) pred SNS, SLS pa si šesto mesto tokrat deli s SD.

Delež neopredeljenih je v primeru, ko anketar ne navaja seznama strank, bistveno večji (48,2 odstotka) kot v primeru, če seznam navede (24,1 odstotka).