Slovenski vojaki čakajo na vrnitev iz Afganistana

Šestdeset pripadnikov 11. kontingenta Slovenske vojske že 15 dni čaka na vrnitev domov. Generalštab Slovenske vojske je poskrbel za prevoz z letalom ameriške vojske, obljubljeni polet pa so, kot zatrjujejo, zaradi varnosti že trikrat preložili.

Objavljeno
01. november 2009 22.10
Š. Ro./STA
Š. Ro./STA
Kabul, Ljubljana - Pripadniki 11. kontingenta Slovenske vojske, ki bi se morali v domovino iz Afganistana vrniti v ponedeljek, še vedno niso zapustili države. Šestedeset vojakov na vrnitev domov čaka že 15 dni, po besedah tiskovnega predstavnika vojske Simona Koreza pa naj bi se vojaki v Slovenijo predvidoma vrnili v torek.

Z ministrstva za obrambo so sicer v petek sporočili, da naj bi se pripadniki vrnili v ponedeljek. Tiskovni predstavnik Slovenske vojske Korez pa je za TV Slovenija danes pojasnil, da načrtovanega poleta iz Herata v Slovenijo danes ni bilo, predvidoma naj bi bil izveden jutri, "kar pomeni, da bi se vojaki vrnili v Slovenijo v torek".

 

Ker Slovenija nima transportnega letala, je generalštab Slovenske vojske poskrbel za prevoz z letalom ameriške vojske, obljubljeni polet pa so, kot zatrjujejo, zaradi varnosti že trikrat preložili. Po trditvah ministrstva za obrambo je prevoz kontnigenta z vojaškim letalom iz varnostnih vidikov najbolj varen, poleg tega pa bo prevoz iz Herata do Maribora direkten in brezplačen.

 

Ponudba je najboljša tudi iz finančnih razlogov, navajajo na ministrstvu. Za organizacijo in izvedbo prevoza so namreč imeli na voljo še dve možnosti - najem civilnega letala prek pogodbe pri Intereuropi s ceno približno 150.000 evrov plus stroški vračanja tovora, ki bi bili približno 90.000 evrov, ali najem slovenskega prevoznika Adria s ceno približno 125.000 evrov plus stroški prevoza tovora, so zapisali na omenjenem ministrstvu.