Slovenski vojaki odhajajo na Kosovo

S slovesnim postrojem v ljubljanski vojašnici Franc Rozman- Stane se je na Kosovo podal 10. motorizirani bataljon Slovenske vojske. S 25. februarjem bo prevzel nadzor nad sektorjem Zahod in zagotavljal stabilnost, mir in humanitarno pomoč prebivalcem.

Objavljeno
06. februar 2007 15.23
Slovenija, Ljubljana 6.7. 2007 Postroj pred odhodom najvecjega kontingenta Slovenske vojske na Kosovo
Ljubljana - S slovesnim postrojem v ljubljanski vojašnici Franc Rozman - Stane se je danes na Kosovo podal 10. motorizirani bataljon Slovenske vojske (SV). S 25. februarjem bo prevzel nadzor nad sektorjem Zahod in zagotavljal stabilnost, mir in humanitarno pomoč prebivalcem. V največjem kontingentu SV doslej bo skupaj 600 vojakov, na Kosovu pa bodo ostali do konca avgusta. "Prepričan sem, da boste uspešno izvedli nalogo," je zbrane vojake nagovoril obrambni minister Karl Erjavec.

Erjavec: Gre za novo prelomnico v razvoju SV

Kot je dejal Erjavec, gre za "novo prelomnico v razvoju SV", saj bo Slovenija prvič v kaki mirovni operaciji sodelovala na ravni bataljona, prvič pa bo tudi prevzela lastno območje odgovornosti. Za naslednjih šest mesecev bo sodelovanje slovenskih vojakov v okviru mednarodnih sil KFOR na Kosovu pod vodstvom NATO tudi največji zalogaj za SV doslej.

V okviru kontingenta SIKON 15 na Kosovo odhaja skupno 600 vojakov. Od tega bo 500 pripadnikov 10. motoriziranega bataljona v okviru bojne skupine Sokol, ostalih 100 pripadnikov slovenskega kontingenta pa sestavljajo pripadniki vojaške policije, veterinarske in medicinske skupine, logistične enote, helikopterske skupine, skupine za povezavo, inženirski oddelek, nacionalni podporni element ter častniki in podčastniki, ki bodo delovali v večnacionalnih poveljstvih.

Predhodnica kontingenta je na Kosovo odšla že 1. februarja, zadnji vojaki pa bodo na območje prišli do konca meseca. Do tedaj bo z ladjo iz Kopra v Solun in nato naprej po železnici do Peči moralo prispeti tudi 191 vozil, oborožitev in ostala oprema za opravljanje zadanih nalog.

Po operativnim poveljstvom bodo prvič v zgodovini SV tudi druge oborožene sile - v bojno skupino Sokol, ki jo bo vodil podpolkovnik Miha Škerbinc Barbo , bo vključena tudi četa 150 madžarskih vojakov. Skupina Sokol bo tako skupno štela 650 vojakov, ki bodo delovali na območju občin Peč in Klina, nastanjeni pa bodo v vojaški bazi v Peči.

Slovenski kontingent bo sicer svojo šestmesečno odgovornost nad območjem Zahod od italijanske vojske prevzel 25. februarja, delo v operaciji Joint Enterprise pa bo začel 1. marca. Mednarodnim silam Zahod poveljuje italijanski general, njegov namestnik pa bo od maja poveljnik SIKON 15, polkovnik SV Dobran Božič, kar bo najvišji poveljniški položaj v kaki operaciji kriznega odzivanja zveze NATO v zgodovini SV.

Bataljon bo izvajal stabilizacijo Kosova

Kot že vseh 14 kontingentov SV doslej bo tudi SIKON 15 deloval na podlagi resolucije Varnostnega sveta ZN št. 1244 in izvajal celoten spekter nalog stabilizacije Kosova in zagotavljanja varnega okolja in pogojev za prenos odgovornosti civilnim oblastem. Kot so poudarili na današnji novinarski konferenci pred slovesnim postrojem bataljona, je glavno poslanstvo slovenskih vojakov na Kosovu zlasti humanitarno delo in pomoč ljudem v stiski. Sicer pa bodo slovenski vojaki pristojni za izvajanje celotnega spektra nalog v okviru sil KFOR in tudi ne bodo imeli posebnih nacionalnih omejitev, zlasti kar se tiče ukrepanja ob morebitnih neredih, pri čemer SV zaradi omenjenih omejitev doslej ni smela sodelovati.

Kot so ob tem poudarili na novinarski konferenci, ostale omejitve glede območja delovanja, opravljanja nalog in podobno ostajajo, prav tako pa je SV zavezana spoštovanju humanitarnega prava. Erjavec je tudi poudaril, da SV na Kosovu ni zato, "da bi okupirala to območje, ampak da ga stabilizira". Poudaril je še, da Slovenci "dobro poznamo razmere na Kosovu", ob tem pa izrazil prepričanje, "da bo naš kontingent uspešno opravil nalogo".

7,06 milijona evrov stroškov vredna operacija

Za operacijo SIKON 15 je načrtovanih 7,06 milijona evrov stroškov, kar je skoraj četrtina vseh stroškov, ki so za leto 2007 predvideni za vse operacije kriznega odzivanja, v katerih sodeluje SV. Slovenija sicer v teh operacijah sodeluje že od leta 1997, doslej pa je bilo skupno za vse operacije namenjenih dobrih 52 milijonov evrov. Lani je bilo za sodelovanje v mirovnih operacijah SV namenjenih 14,2 milijona evrov, letos pa je v ta namen načrtovanih 27,8 milijona evrov.

Z napotitvijo bataljona na Kosovo se bo močno povečal tudi delež slovenskih vojakov na misijah v tujini. Trenutno jih je v tujini 320, z napotitvijo bataljona na Kosovo jih bo 793, z vključitvijo 200 vojakov v odzivne sile EU (EUBG) in povečanjem kontingenta v Afganistanu (ISAF) pa bo avgusta na mirovnih operacijah 983 slovenskih vojakov, kar bo predstavljalo dobrih 11 odstotkov celotne sestave SV oziroma najvišji odstotek med vsemi članicami zveze NATO.

Običajno sicer na misijah v tujini sodeluje okoli pet odstotkov pripadnikov SV, standard zveze NATO pa je 4,5 odstotka. V obdobju 2007-2012 je sicer načrtovano sodelovanje do 8 odstotkov pripadnikov SV v misijah v tujini, so še pojasnili na novinarski konferenci, ki so se jo poleg ministra Erjavca udeležili še namestnik načelnika Generalštaba SV, generalmajor Alojz Šteiner, poveljnik poveljstva sil, brigadir Alojz Geder in poveljnik SIKON 15, polkovnik Božič.

SV sicer največ sodeluje v operacijah zveze NATO - ob misijah KFOR in ISAF še pri urjenju iraških varnostnih sil v Iraku, v silah NATO za hitro odzivanje (NRF) in v Sudanu -, dejavna pa je tudi v operacijah sil Evropske unije in Združenih narodov. Od vojakov, ki so v misijah v tujini, jih je bilo lani 74 odstotkov v operacijah NATO, 22 odstotkov v operacijah EU (EUFOR v BiH) in 4 odstotki v silah ZN (UNTSO in UNIFIL v Libanonu). Letos pa bo odstotek sodelovanja v misijah NATO narasel na 90 odstotkov, so še pojasnili.