Slovenski vojaki poleteli iz Afganistana

60 pripadnikov Slovenske vojske je kljub zapletom poletelo iz afganistanske prestolnice. Kot so sporočili z obrambnega ministrstva, je pristanek na mariborskem letališču predviden jutri ob devetih zjutraj.

Objavljeno
02. november 2009 11.55
An.B.
An.B.
Kabul - 60 pripadnikov Slovenske vojske je kljub zapletom poletelo iz afganistanske prestolnice. Vojaki so misijo sicer zaključili že pred šestnajstimi dnevi, a se niso mogli vrniti saj Slovenija nima transportnega letala. Kot so sporočili z obrambnega ministrstva je brezplačen prevoz zagotovila ameriška vojska. Pristanek je predviden v torek ob devetih zjutraj. Let bi lahko bil precej krajši, a bo letalo zaradi utrujenosti pilota napravilo vmesni pristanek.

Slovenski 11. kontingent je iz Herata poletel neposredno na Mariborsko letališče. Mors se sicer je odločal med tremi ponudbami in po besedah predstavnikov izbral najugodnejšo in najvarnešo ponudbo. Poleg ameriške vojske sta organizacijo in izvedbo prevoza ponudili tudi družbi Intereuropa s ceno okoli 150.000 evrov plus stroški vračanja tovora, ki bi nanesli okoli 90.000 evrov, in Adria airways, s ceno približno 125.000 evrov plus stroški prevoza tovora.

Kot je znano, je bil polet z ameriškim letalom, domnevno zaradi varnostnih razlogov, trikrat prestavljen. "Predvidevamo, da ni bilo na voljo razpoložljivih kapacitet, ki bi nam omogočale prevoz v Slovenijo," je o tem povedal predstavnik za odnose z javnstmi Generalštaba Slovenske vojske Simon Korez.

Do zamude je prišlo že pri odhodu 12. kontingenta Slovenske vojske, ki bo nasledil 11. kontingent. Iz Slovenije je odpotoval 10. oktobra, a se je njegov prihod v Afganistan zamaknil za 11 dni. Zamuda je nastala, ker letalo, ki je bilo najeto v okviru desetih zakupljenih ur iz strateškega transporta v okviru zveze Nato, ni prejelo dovoljenja za prelet čez Turkmenistan.