Slovenski vojaki so prevzeli nadzor

Slovenski vojaški oddelek SIKON je v okviru mednarodnih sil Kfor na Kosovu prevzel odgovornost nad območjem Zahod. Primopredajne slovesnosti se je udeležil tudi obrambni minister Karl Erjavec.

Objavljeno
25. februar 2007 16.38
Vojaki so pripravljeni za sodelovanje v silah Nata
Peč - Slovenski kontingent v okviru mednarodnih sil Kfor na Kosovu je danes prevzel odgovornost nad območjem Zahod. Na slovesnosti v vojaški bazi v Peči je poveljnik bojne skupine Sokol, podpolkovnik Miha Škerbinc Barbo prevzel poveljstvo od italijanskega podpolkovnika Attilia Monaca. "Upam na misijo brez incidentov in da bo Kosovo s tem korak bližje prihodnosti," je dejal Škerbinc Barbo.

Erjavec: Za Slovenijo se je zgodil pomemben dan

"Za Slovenijo je danes pomemben dan. Prvič je slovenska vojska z bataljonom na Kosovu, kar je dokaz, da nam zaupa," je dejal slovenski obrambni minister Karl Erjavec. Skupaj z načelnikom generalštaba slovenske vojske, generalpodpolkovnikom Albinom Gutmanom, se je obrambni minister Erjavec udeležil slovenske predaje nadzora območja Zahod v okviru mednarodnih sil Kfor, ki jih vodi zveza Nato.

Pri tem je Erjavec še izpostavil, da "želimo na Kosovu pomagati pri vzpostavljanju miru in stabilnosti". "Več miru in stabilnosti na Kosovu pomeni več miru na Zahodnem Balkanu in več miru za Evropo," je še poudaril Erjavec in izrazil prepričanje, da bo 10. motorizirani bataljon nalogo opravil odlično.

Ceku: Kosovo je v Sloveniji dobilo novega prijatelja

Kosovski premier Agim Ceku, ki se je prav tako udeležil slovesnosti v Peči, je dejal, da je Kosovo danes dobilo "novega prijatelja, ki nam bo pomagal pri izgradnji države in institucij za varnejši Kosovo". Današnji dogodek je "dokaz posebne podpore Slovenije pri vzdrževanju miru in stabilnosti na Kosovu", je še dejal Ceku.
Erjavec je napovedal še, da namerava Slovenija na Kosovu sodelovati tudi s civilnimi programi, zlasti pri pomoči pri izobraževanju mladih, kar po njegovih besedah lahko pomembno prispeva k razvoju stabilnosti na Kosovu. Napovedal je tudi okrepitev gospodarskih stikov in dejal, da bo verjetno že v kratkem na Kosovo s številčno gospodarsko delegacijo odpotoval slovenski premier Janez Janša. "Samo vojska je za zagotavljanje miru premalo, temu območju je treba ponuditi tudi gospodarske priložnosti, " je še dejal Erjavec.

Erjavec je posadil še lipo miru in sodelovanja

Slovenski obrambni minister je v bazi Villaggio Italia posadil tudi "lipo miru", ki je po Erjavčevih besedah simbol Slovenije. "Prepričan sem, da ta lipa pomeni tudi mir in sodelovanje," je še dejal Erjavec.

Oddelek SIKON 15 skupno šteje 600 vojakov, kar je največji kontingent Slovenske vojske v kaki mirovni operaciji doslej. Od tega bo 500 pripadnikov 10. motoriziranega bataljona delovalo v okviru bojne skupine Sokol, ostalih 100 pripadnikov slovenskega kontingenta pa sestavlja podpora ter častniki v večnacionalnih poveljstvih.

Slovenski kontingent bo na Kosovu izvajal celoten spekter nalog stabilizacije Kosova in zagotavljanja varnega okolja in pogojev za prenos odgovornosti civilnim oblastem. Glavno poslanstvo slovenskih vojakov na Kosovu je zlasti humanitarno delo. Slovenski vojaki tokrat ne bodo imeli posebnih nacionalnih omejitev, zlasti kar se tiče ukrepanja ob morebitnih neredih, pri čemer SV zaradi omenjenih omejitev doslej ni smela sodelovati.