Slovenski zajtrk tudi v Mercatorjevi izvedbi

Svojevrsten sprejem zgodnejših potnikov na osmih glavnih železniških postajah po Sloveniji.

Objavljeno
17. november 2015 17.12
mercator
Marjeta Šoštarič, gospodarstvo
Marjeta Šoštarič, gospodarstvo
Ljubljana - V osmih večjih slovenskih mesti bodo jutri v zgodnejših urah potniki in mimoidoči na železniških postajah doživeli svojevrsten sprejem razdeljevalcev pravega slovenskega zajtrka. Zanj so poskrbeli v Mercatorju, ki je tako kot lani s prehitevanjem dneva slovenske hrane (tretji petek v novembru) s tradicionalnim slovenskim zajtrkom podaljšal aktivnosti, namenjene ozaveščanju ljudi o pomenu zdravih prehranjevalnih navad in podpiranju domače pridelave hrane.

V največji trgovski družbi pri nas so namreč sklenili »dan slovenske hrane« podpreti z lastnim dogodkom, s katerim bodo razdelili slovenski zajtrk deset tisoč ljudem na osmih glavnih železniških postajah po Sloveniji in sicer v Ljubljani, Mariboru, Celju, Kranju, Novi Gorici, Novem mestu in Litiji ter na avtobusnem postajališču pred Mercatorjevo poslovno stavbo v Ljubljani.

Mercatorjevi zaposleni bodo tako med 6.30 in 8.30 delili vrečke s slovenskim zajtrkom, ki ga sestavljajo izdelki izključno slovenskega porekla: kruh, mleko, jabolko, zavitek masla in topljenega sira ter jabolko - kruh je narejen iz domače pšenice, mleko in mlečni izdelki so iz domačega mleka, na domačih tleh pa so zrasla tudi jabolka.

Sodelovanje znanih slovenskih športnikov

Jutrišnji slovenski zajtrk v izvedbi Mercatorja so omogočila slovenska živilska podjetja: Pekarne Grosuplje, Ljubljanske mlekarne, Mlekarna Celeia, Mlinotest, Sadjarstvo SLOM in Štajerc. K uživanju slovenskega zajtrka pa bodo z Mercatorjevimi razdeljevalci obroka spodbujali tudi znani slovenski športniki: kajakaš Nejc Žnidarčič, suparka Manca Notar, rokometaši RK Celje Pivovarna Laško, rokometašice RK Krim Mercator ter člani nogometnih klubov NK Olimpija in NK Maribor.

Ozaveščanje mladih in podpora domačim pridelovalcem hrane

Spomnimo, da je dan slovenske hrane razglasila vlada leta 2012 in sicer je ta dan vsak tretji petek v novembru, letos je to 20. novembra. Na ta dan poteka tudi projekt tradicionalni slovenski zajtrk (nastal je iz pobude Čebelarske zveze Slovenije), ko imajo otroci v osnovnih šolah in vrtcih zajtrk z živili iz lokalnega okolja in je to priložnost, da se seznanijo s pomenom kmetijstva, živilske industrije, čebelarstva, ohranjanja čistega okolja v povezavi s pomenom zdrave in uravnotežene prehrane ter gibanja. Predvsem pa, da ob nujnosti zajtrkovanja spoznajo, da je za vse koristno uživanje dobre hrane iz domačega okolja. Mercator pa je kot prvi trgovec podprl projekt tradicionalni slovenski zajtrk že ob njegovih začetkih.

Glavni cilj oziroma namen obeleževanja dneva slovenske hrane je podpora slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter spodbujanje zavedanja in pomena prehranske varnosti, zdravega načina prehranjevanja, ohranjanje čistega in zdravega okolja, ohranjanje podeželja, seznanjanje mladih s postopki pridelave in predelave hrane ter spodbujanje zanimanja za dejavnosti na kmetijskem in živilskem področju.