Slovesno obeležili 60. obletnico Unicefa

Sklad Združenih narodov za pomoč otrokom Slovenija je s slovesno sejo vseh organov društva obeležil 60. obletnico obstoja in delovanja Unicefa.

Objavljeno
11. december 2006 16.13
Podelitev unicefovih priznanj
Ljubljana - Sklad Združenih narodov za pomoč otrokom (Unicef) Slovenija je danes s slovesno sejo vseh organov društva obeležil 60. obletnico obstoja in delovanja Unicefa. Poleg posebnih priznanj, ki so jih prejeli izbrani posamezniki in podjetja za svoje dosedanje delo in pomoč Unicefu za dobrobit otrok, so podelili tudi naziv novega nacionalnega ambasadorja Unicefa Slovenija, s katerim se bo v prihodnje ponašal televizijski voditelj Lado Bizovičar. Priznanje sponzor leta je prejela oglaševalska agencija Publicis.

Predsednica Unicefa Slovenija Zora Tomič je častnima članoma Ani Četkovič Vodovnik in Ernestu Petriču podelila listine, podpredsednik Unicefa Jožef Kunič pa je pojasnil, da je Četkovič Vodovnikova leta 2002 med drugim napisala knjigo z naslovom Voščila - Dotik besed. Z darovanjem celotnega izkupička te knjige je postala največja posamična darovalka Unicefa Slovenija, saj je bilo do sedaj s prodajo knjige zbranih okoli štiri milijone tolarjev.

Petrič je bil kot stalni predstavnik pri stalni misiji Republike Slovenije pri Združenih narodih v New Yorku štiri leta glavna vez Slovenije z Unicefom. Sedaj deluje na sedežu Združenih narodov na Dunaju. Poslanstvu Unicefa je ostal privržen ter s svojim znanjem in poznavanjem mednarodnega področja prispeval k Unicefovemu delovanju v korist otrok, je še pojasnil Kunič.

Posebna priznanja posameznikom in organizacijam, ki so s svojim dosedanjim delom pomembno prispevali k delu Unicefa v dobrobit otrok, so prejeli prva predsednica društva Unicef Slovenije Andreja Črnak Meglič in člani prvega izvršilnega odbora Marja Strojin, Biserka Marolt Meden, Boris Kham, Metka Dedakovič, Iva Devetak, Mateja Lamovšek, Anica Mikuš Kos, Željko Cigler, Zora Tomič, Igor Ravnik in Jadranka Vouk Železnik.

Posebno priznanje so prejeli tudi Nacionalni odbor za spodbujanje dojenja in njen predsednik Borut Bratanič, pediater Martin Bigec, javni zavod RTV Slovenija, Društvo za združene narode za Slovenijo, mestna občina Nova Gorica ter Alenka Podgornik, ki je v skoraj štirih letih izdelala že več kot 1000 punčk iz cunj za Unicef in s tem pomagala zbrati že skoraj štiri milijone tolarjev oziroma rešiti 1000 otroških življenj.

Tudi Enya Belak in Danaja Marinšek sta kot mladi pobudnici gibanja Helpmanija, ki je v lanskem šolskem letu razburkal delovanje otrok in mladih na osnovnih šolah za pomoč in zbiranje sredstev za Unicef, prejemnici posebnih priznanj. Priznanja so dobili še vzgojiteljica Karmen Majcen, krožek OŠ Davorina Jenka Cerklje na Gorenjskem, Mladinska knjiga, papirnica Leonardo in spletna agencija Hipergo.

V letu 2006 je priznanje za sponzorja leta prejela oglaševalska agencija Publicis, ki je zasnovala in pomagala pri izvedbi ene izmed večjih zagovorniških akcij Unicefa Slovenije "Povej! Spregovorimo o nasilju med otroki".

Današnje slovesne seje organov Unicefa Slovenije se je udeležil tudi predsednik državnega sveta Janez Sušnik.

Unicef je bil 11. decembra 1946 ustanovljen na zasedanju generalne skupščine Organizacije združenih narodov v New Yorku in sicer z namenom delovanja izključno v korist otrok, njihovemu preživetju, zaščiti in razvoju.