Slovo od škofa Vekoslava Grmiča

Na pobreškem pokopališču v Mariboru so pokopali naslovnega škofa Vekoslava Grmiča - teologa, humanista, filozofa in etika. Pogrebno mašo je daroval mariborski škof Franc Kramberger.

Objavljeno
23. marec 2005 15.30
Dr. Vekoslav Grmič
Maribor - V stolnici sv. Janeza Krstnika v Mariboru je bila ob 10. uri molitev za pokojnega naslovnega škofa Vekoslava Grmiča , ki jo je vodil mariborski pomožni škof in generalni vikar Anton Stres. Pogrebno sv. mašo na Pobrežju pa je popoldne daroval mariborski škof Franc Kramberger. Po maši so pokojnega škofa pokopali na Pobreškem pokopališču.

Škof Grmič je umrl v ponedeljek

Naslovni škof Vekoslav Grmič je po daljši bolezni v 82. letu starosti umrl v ponedeljek v Mariboru. Bil je teolog in filozof, predstavnik katoliške levice. Ukvarjal se je z vprašanji modernega ateizma, dialoga in družbeno angažirane teologije, teologijo osvoboditve in intelektualno prenovo Rimokatoliške cerkve. V državnem zboru so poslanke in poslanci v ponedeljek njegov spomin počastili z minuto molka.

Grmič se je rodil 4. junija 1923 v Dragotincih pri Vidmu ob Ščavnici. Teološko fakulteto je končal v Ljubljani leta 1951 in tam leta 1961 tudi doktoriral iz teologije ter postal redni profesor na mariborskem oddelku ljubljanske Teološke fakultete. Leta 1968 je bil posvečen za škofa in postal pomožni škof Maksimiljana Držečnika. Škofovskemu geslu Oznanjaj evangelij, ki si ga je izbral ob posvečenju, je škof Grmič ostal zvest tudi po smrti škofa Držečnika, ko je med letoma 1978 in 1980 kot kapitularni vikar vodil mariborsko škofijo. Od leta 1980 je naslovni škof ucchitanski. Upokojil se je leta 1991.

Grmič je objavil okrog 40 knjig in več kot 1200 drugih del. Kot teolog, humanist, filozof in etik se je zavzemal za dialog med Cerkvijo in državo ter narodno sožitje duhovno in nazorsko različno mislečih.

Leta 1971 je bil med ustanovitelji revije Znamenje in nato dolga leta njen glavni in odgovorni urednik. V letih 1968 in 1982 je bil tudi predsednik Mohorjeve družbe. Leta 2002 je prejel srebrni častni znak svobode Republike Slovenije, bil pa je tudi častni občan mesta Maribor.