SLS napovedala predloge ukrepov za dvig rodnosti

Ob mednarodnem dnevu žensk so v SLS spregovorili o slabšem ekonomskem položaju žensk v družbi in opozorili na pomanjkanje ukrepov za povečanje rodnosti pri nas. Predsednica Slovenske ženske zveze pri SLS Vesna Starman je poudarila, da vlada na tem področju ne deluje in ni sprejela celovitih ukrepov za spodbujanje družin.

Objavljeno
08. marec 2011 14.19
Ne. Š., delo,si
Ne. Š., delo,si
Ljubljana - Predsednica Slovenske ženske zveze Vesna Starman je opozorila na težave mladih družin. Kot pravi, so v SLS mnenja, da mora Slovenija zavzeti odločnejšo in bolj učinkovito stališče glede dviga rodnosti. Od Strategije za dvig rodnosti iz leta 2006 se te problematike ne dotakne nihče. Tudi v koalicijskem sporazumu aktualne vlade ni napisane niti besede o ukrepih za dvig rodnosti, je dejala.

Kot piše STA, je po mnenju Starmanove eden izmed razlogov, zakaj se v Sloveniji vse manj mladih odloča za družino in otroke, tudi neurejenost razmer na področju varstva otrok. Veliko staršev je namreč ostalo brez vrtca za svoje otroke, zato so bile nekatere matere prisiljene ostati doma in dati kariero na stran.

Podpredsednica stranke Olga Franca je spomnila, da je Evropska komisija 5. marec določila za prvi evropski dan enakega plačila. S tem želijo po njenih besedah opozoriti na dejstvo, da ženske v Evropski uniji v povprečju zaslužijo 17,5 odstotka manj kot moški, v Sloveniji pa znaša razlika osem odstotkov.

Ukrepi se po mnenju France na področju zakonodaje sicer izboljšujejo. Ob tem pa je pozvala vlado, da nadaljuje z vsemi priporočili Evropske komisije na tem področju, kot so odpravljanje diskriminacije različnega plačila za enako delo, odpravljanje diskriminatornega določila v pogodbah o zaposlitvi za ženske ter da se da večji poudarek vsem tistim ukrepom, ki izboljšujejo stanje družine.

Franca je opozorila, da so na področju pokojninske zakonodaje dosegli, da se vnese v zakonodajo olajšave ne le za drugega, ampak za vse nadaljnje otroke. Poudarila je, da v predlogu zakona o davku na nepremičnine ni bilo nikakršnih spodbud za mlade družine in nikakršnih socialnih korektivov.

Žerjav: Smo za pozitivno diskriminacijo žensk

Predsednik SLS Radovan Žerjav pa je povedal, da stranka spodbuja ukrepe, ki bi povečali vlogo žensk v vseh družbenih segmentih, ter se zavzema za pozitivno diskriminacijo žensk, ki bi imela za posledico povečanje števila kandidatk na volitvah. Stranka pa bo, kot pravi, podpirala večjo skrb za javno podobo in promocijo žensk v visoki politiki, tako na državni kot lokalni ravni.

Ob današnjem mednarodnem dnevu žensk se Slovenska ženska zveza pri SLS zavezuje, da bo predlog ukrepov za dvig rodnosti v Sloveniji za obdobje 2011 - 2020 čim prej predlagala v obravnavo organom stranke in poslanki skupini SLS za pripravo in vložitev v parlamentarni postopek, še poroča STA.