SLS skoraj zagotovo za Mozetiča

Čeprav se v poslanski skupini Slovenske ljudske stranke še niso odločili o morebitnih kandidatih za ustavnega sodnika, bodo skoraj zagotovo podprli kandidaturo Miroslava Mozetiča.

Objavljeno
09. januar 2007 07.00
Vodja zakonodajno-pravne službe v državnem zboru Miroslav Mozetič
Ljubljana – Čeprav se v poslanski skupini Slovenske ljudske stranke še niso sestali s svetovalko predsednika države Magdaleno Tovornik in čeprav poslanci te stranke še niso opravili natančnejših pogovorov o morebitnih kandidatih za prosto mesto ustavnega sodnika, bodo skoraj zagotovo podprli kandidaturo Miroslava Mozetiča. Tako nam je povedal vodja poslanske skupine SLS Jakob Presečnik, ko smo ga vprašali, kateremu od treh prijavljenih kandidatov za prosto mesto ustavnega sodnika dajejo prednost.

Tako je SLS druga stranka vladajoče koalicije, ki je izrekla podporo sedanjemu vodji zakonodajnopravne službe državnega zbora Miroslavu Mozetiču. Decembra lani je to že storila SDS, ki je o svoji odločitvi tudi obvestila predsednika države Janeza Drnovška. V NSi so si potem, ko so se že sestali z Magdaleno Tovornik, vzeli še nekaj časa za razmislek. Po napovedih vodje poslanske skupine NSi Jožefa Horvata bodo poslanci o tem zagotovo govorili na današnji seji poslanske skupine. Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Žnidaršič nam je že konec decembra lani pojasnil, da bodo, potem ko so se že sestali s svetovalko predsednika države, počakali na Drnovškovo odločitev in jo najverjetneje tudi podprli. V LDS, SD in SNS se glede morebitnih kandidatov še niso opredelili, niti se niso sestali s Tovornikovo.

Zakon o ustavnem sodišču daje predsedniku države, ki kandidata za ustavnega sodnika predlaga v izvolitev državnemu zboru, tudi možnost, da za to mesto predlaga nekoga, ki ga izbere po lastni presoji, saj ni vezan na prispele kandidature. Na predsednikov poziv za zbiranje predlogov morebitnih kandidatov za ustavnega sodnika (konec marca se namreč izteče devetletni mandat ustavni sodnici dr. Dragici Wedam Lukić) so se odzvali trije kandidati: Miroslav Mozetič, dr. Borut Stražišar, višji predavatelj na Fakulteti za management v Kopru, in vrhovni sodnik Jan Zobec. Ali bo torej Janez Drnovšek kandidata izbral izmed prijavljenih ali pa se bo odločil za nekoga četrtega, za zdaj še ni znano.

Več o iskanju kandidata za ustavnega sodnika si preberite v današnji tiskani izdaji Dela!