SLS v boj za referendumsko podporo

Stranka SLS bo v soboto začela zbirati podporo za razpis referenduma o arbitražnem sporazumu med Slovenijo in Hrvaško, ki naj bi opredelil način določanja meje med državama. Ta naj bi bila že sedaj velika.

Objavljeno
17. september 2009 22.07
Ti. Kr./STA
Ti. Kr./STA
Ljubljana - Predsednik SLS Radovan Žerjav je napovedal, da bo stranka v soboto začela zbirati podporo za razpis referenduma o arbitražnem sporazumu med Slovenijo in Hrvaško, ki naj bi opredelil način določanja meje med državama. Stranka podporo že sedaj nabira preko interneta, kot pa je dejal Žerjav, je "podpora velika".

Danes se v Ljubljani sestaja glavni odbor SLS, ki je najpomembnejši organ stranke med dvema kongresoma. Kot je še med sejo novinarjem povedal Žerjav, je glavnemu odboru predlagal več sklepov, za katere meni, da bodo na koncu tudi sprejeti.

Gre za to, da SLS vztraja, da mora biti vprašanje meje rešeno pred vstopom Hrvaške v EU, kar po Žerjavovih besedah pomeni, da mora biti arbitraža ali pa dvostranski sporazum oz. dogovor končan pred zaključkom pogajanj Hrvaške z EU, ne le sklenjen arbitražni sporazum

SLS bo tudi vztrajala, da arbitražni sporazum "ne more in ne sme razveljaviti sklepa DZ, ki govori o zaščiti nacionalnih interesov v tem primeru". Vztrajali bodo tudi, da "se mora nemudoma začeti z umikom fizičnih prejudicev v naravi". "In na koncu, glede na to, da potekajo aktivnosti v nepravo smer in da je nevarnost, da bi Slovenija izgubila teritorialni stik z mednarodnimi vodami prevelika, bomo vsekakor nadaljevali z aktivnostmi za izvedbo naknadnega zakonodajnega referenduma," je še povedal Žerjav.

SLS bo tako že v soboto v Ljubljani odprla prvo stojnico, na kateri bodo zbirali podporo za referendum. Zbirali bodo sicer načelne izraze podpore, da bi stranka vedela, ali lahko po morebitni ratifikaciji arbitražnega sporazuma v državnem zboru v roku formalno zbere 40.000 podpisov za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma. Kot je povedal Žerjav, sedaj vse kaže, da "v tem trenutku 40.000 podpisov ne bo problem".

"Lahko rečem, da bomo izkoristili vse možnosti, da zaščitimo najvitalnejše slovenske nacionalne interese. Večkrat sem dejal, zdi se mi nerazumno in nesprejemljivo, da na takšen način govorimo in se pogovarjamo o ozemlju Slovenije, o morju Slovenije, ki je vedno bilo slovensko. Ne želimo ničesar hrvaškega, niti milimetra in podpiramo, da Hrvaška vstopa v EU. V kolikor pa bomo ugotovili, da so ti nacionalni interesi ogroženi, bomo storili pač vse, kar je v naši moči, da to preprečimo," je še povedal Žerjav.

Žerjav sicer ocenjuje tudi, da bo do arbitražnega sporazuma prišlo relativno hitro; "še v tem letu". To je napovedal tudi predsednik vlade Borut Pahor, je še spomnil predsednik SLS.