Piranske smeti bodo verjetno vozili v Ljubljano

V Piranu so ugotovili, da bi za projekt v Novi Gorici morali investirati 1,62 milijona evrov, v Ljubljani jim ne bi bilo treba.

Objavljeno
11. oktober 2012 14.03
Posodobljeno
11. oktober 2012 15.00
SLOVENIJA, Ljubljana, 8.6.2012 - DEPONIJA BARJE. FOTO JOŽE SUHADOLNIK/DELO
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Piran - Po naših informacijah so piranski svetniki že odločeni, da ne bodo vozili komunalnih odpadkov v Staro goro pri Novi Gorici, temveč verjetno v Ljubljano. O tem bodo odločali danes, toda odbor za gospodarske javne službe jim je že pripravil tak predlog.

Danes se bodo piranski svetniki najprej seznanili z zaustavitvijo projekta Rcero Notranjske, Istre in Krasa v Logatcu, ki je neslavno propadel. Projekt v Logatcu je lani izdatno podpiralo ministrstvo za okolje in prostor, po zamenjavi vlade pa je prišlo do preobrata glede podpore tega projekta.

Ministrstvo je namreč ugotovilo, da je Rcero Ljubljana že končal postopek za pridobitev nepovratnih kohezijskih sredstev in da je neracionalno imeti v neposredni bližini dva podobna regijska centra za ravnanje odpadkov. Še posebno, ker se na podoben center pripravljajo na območju severne Primorske.

Zato je ministrstvo napovedalo, da bo izdalo samo še eno odločbo o nepovratnih sredstvih. Stvar se je dokončno zapletla, ko se je potem Koper odločil za dogovor z ljubljanskim Rcerom. Na koncu se je ministrstvo odločilo, naj se primorske občine same odločijo, kam bodo vozile odpadke.

Za Rcero v Novi Gorici je treba vlogo šele narediti

V Piranu, kjer so leta 2008 imeli kakšnih 13 odstotkov vseh odpadkov primorskih občin, so ugotovili, da bi za projekt v Novi Gorici morali investirati 1,62 milijona evrov, medtem ko jim tega v Ljubljani ne bi bilo treba. Za odlaganje odpadkov v Stari gori naj bi plačali 94,6 evra, v Ljubljani pa približno 116 evrov (zdaj v Logatcu plačujejo 147 evrov).

Negotovost pri izvedbi projekta je v primeru Nove Gorice večja kot v primeru Ljubljane, saj je zadnja že podpisala izvajalsko pogodbo, za Rcero v Novi Gorici pa je to treba vlogo šele narediti. Primerjava cen je otežena, saj bodo končne cene oblikovali šele na podlagi parametrov, ki bodo znani ob začetku obratovanja obeh centrov. V Novi Gorici še nimajo zagotovljenih 33.000 ton odpadkov, na podlagi katerih so izdelali izračun.

V Ljubljani pričakujejo vpliv ekonomije obsega in pozitivne učinke energetskega potenciala. Dodaten argument v korist odločitvi za Ljubljano je to, da bi se piranska občina lahko dogovorila s koprsko in racionalizirala prevoz do Ljubljane ter skrbela za skupno prvo obdelavo odpadkov.

Župan se bo pogajal 
za boljše pogoje

Kljub takšni odločitvi se svetniki verjetno še ne bodo dokončno odločili za Ljubljano. Sklep bodo oblikovali tako, da bodo županu Petru Bossmanu prepustili možnost pogajanja za boljše pogoje. Piranska odločitev za Ljubljano zdaj še ni nujna. Upajo, da bo mogoče doseči prožnost glede pogodbenega roka (predlagan je 30 let) in tudi glede cen, saj se te po 1. januarju sprostijo. In končno, v Piranu upajo, da bodo še precej znižali delež mešanih odpadkov. Lani so zbrali 8811 ton vseh odpadkov in od teh ločili 38 odstotkov, tako, da jim je ostalo 5462 ton mešanih odpadkov. Do leta 2014 bo količina mešanih odpadkov manjša od polovice vseh zbranih.