Smo del evropske družine

Solidarnost in prostovoljna pomoč ljudem v stiski sta nepogrešljivi obliki človeškega obraza.

Objavljeno
11. december 2015 10.31
Vlasta Nussdorfer, varuhinja človekovih pravi RS, med pogovorom za Ono, prilogo časnika Delo, v Ljubljani, 19. junija 2013.
Matjaž Albreht
Matjaž Albreht

Ob mednarodnem dnevu človekovih pravic je varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer pripravila tradicionalen sprejem za najvišje predstavnice in predstavnike državnih organov, nevladnih organizacij, civilne družbe in strokovne javnosti ter posameznice in posameznike, ki aktivno delujejo na področju varovanja človekovih pravic. V nagovoru je med drugim dejala:

»Smo del evropske družine. Evropa je naš razširjeni dom. Veseli smo vstopali v Evropsko unijo, se veselili odprtosti meja, enotne valute, skupnih standardov in upali na boljše možnosti preživetja za vse. Zdaj pa med nami rastejo ograje kakor gobe po dežju. Bojimo se jutrišnjega dne zaradi resnih varnostnih razmer in tudi upravičenega, večkrat pretiranega poglabljanja strahu, vnašanja tesnobnih in nelagodnih občutkov do vseh, ki so od drugod, ki se drugače oblačijo, ki niso 'naši'.

Tudi zato je dan človekovih pravic dan, ko se moramo vprašati, katera pot v prihodnost je prava in kako stopati naprej, da bodo spoštovane pravice vseh. Vse dokler ne bo država našla ustreznejših programskih in sistemskih ureditev za bolj humano slovensko družbo, sta solidarnost in prostovoljna pomoč ljudem v stiski nepogrešljivi obliki človeškega obraza. Ta pa vse prepogosto kaže predvsem obraz stroge, birokratske in tudi neizprosne državne ureditve, ki včasih pušča ob strani ljudi, ki so zunaj predvidenih sistemskih okvirov. Okvire pa je treba nenehno prilagajati ljudem.

Spoštovane in spoštovani, želim si, da bo tokratni december drugačen. V skrbi za sočloveka in v želji, da ne pozabimo na nikogar. Da ne bo pomembno, kdo si in imaš zato več pravic in privilegijev. Vsakemu človeku pripadajo pravice, ker smo ljudje bitja z razumom in srcem. Ne pozabimo, da lahko že jutri prav mi ostanemo brez doma, celo brez možnosti preživetja, če se ne bomo danes potrudili in zaščitili najranljivejših. Lahko se namreč zgodi, da jutri ne bo nikogar, ki bi zaščitil nas in naših pravic,« je dejala Vlasta Nussdorfer.