Smrad, strupi in vode grozijo Sedražu

Deponija Unično: nevarnost za zdravje in okolje; hidrologi, izvajalci del in projektanti bodo morali znova na teren.

Objavljeno
14. marec 2018 18.58
Miran Jerič (LDS), 6. 6. 1958, strojni tehnik
Polona Malovrh
Polona Malovrh

Sedraž - Več let se že krajani Sedraža, naselja na laški strani zasavske deponije komunalnih odpadkov Unično, pritožujejo nad smradom in izcednimi vodami v potoku. Zdaj se je temu pridružil še strah pred strupi v vodotoku in plazečo gmoto nad vasjo. Da krajani nimajo le velikih oči, potrjujejo analize vode v potoku, (pre)velikih količin vode z deponije ne zanika več niti stroka.

»Analize, ki jih je naročila občina Laško, so pokazale na hudo oporečne izcedne vode v Breznici in Ničnici. Samo fosfati so bili preseženi za več kot 50 odstotkov. Vsak dan gledamo, kako se ogromne količine vode stekajo po pobočju, in bojimo se, da bo prepojena zemljina lepega dne zgrmela na nas. Vsak dan nas je zaradi tega bolj strah,« pravi Joži Brečko, krajanka laškega Sedraža, ki je pred štirimi leti med prvimi opozorila na spremembe v okolju - domnevno zaradi posledic deponiranja. Deponiji, ki jo upravlja zasavski Ceroz in kamor v povprečju pripeljejo 10.000 ton odpadkov na leto iz trboveljske, hrastniške, zagorske, litijske in radeške občine, zadnje leto pa še do 8000 ton iz primorskih občin, so krajani pred leti pripisali krivdo za smrad, za občasno nenavadno obarvan potok, za krokarje, ki uničujejo pridelek, in tudi za uničeno cesto.

Čedalje glasnejši tudi Hrastničani

Občina Laško je za tri analize plačala okrog 6000 evrov, zato je prav, da nas začnejo v Cerozu jemati resno, je v imenu krajanov ogorčena Brečkova: »Ni dovolj, da v vodo dodajajo ogromne količine antisaponina, da se ne peni in da ljudje ne bi opazili, da je nekaj hudo narobe.« V zadnjem času se nad izcednimi vodami vse bolj pritožujejo tudi krajani na hrastniški strani, ki so ob neprijetnostih, ki jih prinaša sobivanje z deponijo, doslej bolj ali manj molčali. Njihov molk je po svoje razumljiv, saj imajo v nasprotju z Laščani, od katerih jih ločuje le ozek potok Breznica, za petnajst let brezplačen odvoz smeti. A v zadnjem času se je nakopičilo toliko neprijetnosti, da so začeli nanje opozarjati tudi oni: zaradi plazu, ki je ogrozil hišo, so enemu od krajanov poravnali odškodnino, pri drugem ugotavljajo oporečno vodo v vodnjaku, tretjemu je za rakom zbolel otrok, četrtemu živina ...

»Če upoštevamo vse dejavnike v našem okolju, moramo pošteno povedati, da morda za vse le ni kriva deponija. Dolga leta je v bližini potekala proizvodnja poliuretanskih panelnih plošč, na Unično pa so vozili tudi kemične odpadke. Morda so se zdaj le vsi dejavniki sešteli ...« ugiba Brečkova, ki se je pred dnevi sestala s hrastniškim županom Miranom Jeričem. Krajani od vodstva občine in Ceroza zahtevajo, da čim prej ukrepajo, številni med njimi pa pozivajo tudi k precedenčni tožbi.

Župan obljublja ukrepe

Kot je za Delo povedal Jerič, je količina vode presenetila vse: »V resnici gre za ogromne količine zalednih voda, zaradi katerih se preprosto ni mogoče izgovarjati na vreme. Pojavile so se konec lanskega leta in jih je nekajkrat več, kot je na podlagi nekdanjega stanja predvideno v projektih.« Za predvidene količine zalednih vod bi morala zadoščati čistilna naprava, toda voda, ki se je pojavila zdaj, je več kot očitno »ušla« in se, kakor domnevajo, pomešala z meteornimi vodami ter namesto po kanaletah in skozi bazene in čistilno napravo stekla čez deponijski prostor ter se pojavila na drugi strani hriba. Jerič bo krajanom Sedraža ukrepe predstavil predvidoma sredi aprila. »Projektanti, Ceroz, izvajalci in hidrologi bodo morali natančno pregledati celotno območje, narediti bo treba nove meritve in glede na to, kaj bodo pokazale, ukrepati.« Če bo treba, bodo po njegovem povečali zmogljivosti čistilne naprave oziroma zajeli presežek meteornih vod, preden bi te spet ubrale svojo pot.