Smrad v Ribčevem lazu moti turiste

Čistilna naprava je na vrhuncu turistične sezone preobremenjena in ne zmore predelati velikih količin odplak.

Objavljeno
15. avgust 2013 21.50
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice
Ribčev Laz – Čistilna naprava v Ribčevem Lazu, le streljaj od Bohinjskega jezera, je na vrhuncu turistične sezone preobremenjena in ne zmore predelati velikih količin odplak. Zato del odpadne vode konča v Savi Bohinjki, hkrati pa na območju Ribčevega Laza občasno zelo smrdi.

Turistični delavci sredi poletne sezone neradi govorijo o smradu in težavah, ki jih imajo zaradi tega v zadnjih letih. Opozarjajo, da jim novinarsko poročanje o tem lahko le odžene goste in naredi več škode kot koristi.

Župan Bohinja Franc Kramar se strinja, da je smrad v občini, ki stavi predvsem na doživljanje neokrnjene narave, težava in napoveduje, da bodo do prihodnjega poletja končali novo kanalizacijo v spodnji bohinjski dolini in čistilno napravo v Bohinjski Bistrici, s čimer bi končno rešili vprašanja komunalne napeljave in čiščenja odpadnih voda v občini.

Država kljub zakonu o TNP še ni prispevala denarja

Dokumentacijo za pet milijonov evrov vredno investicijo imajo izdelano, za gradnjo kanalizacije pa tudi že izbranega izvajalca, jeseniško podjetje Kovinar gradnje. Denar so pridobili iz evropskih virov, milijon evrov morajo prispevati sami, pravi župan in dodaja, da bodo verjetno morali najeti bančno posojilo. Država, ki se je v zakonu o Triglavskem narodnem parku (TNP) zavezala občinam na območju parka pomagati s financiranjem infrastrukturnih projektov, za zdaj denarja Bohinjcem za ta projekt ni namenila. Kanalizacijo naj bi začeli graditi že to jesen, Kramar pa upa, da bodo dela končali do prihodnjega poletja, s čimer bi se izognili tudi ponovnim težavam s smradom.

Boris Rožič iz Penziona Rožič v Ribčevem Lazu je povedal, da je smrad neprijeten, zato ob večerih občasno gosti zapustijo teraso lokala. Pričakuje, da bo občina čimprej zgradila kanalizacijo. Direktor Turizma Bohinj Klemen Langus pravi, da lahko neznosni smrad, ki se občasno pojavlja na območju ob čistilni napravi in tudi na širšem območju Ribčevega Laza, vpliva na zadovoljstvo gostov. Dodal je, da za zdaj nimajo možnosti za ukrepanje in da morajo počakati, da bo končana gradnja kanalizacije in čistilne naprave.

V vzorcih jezerske vode ni bilo virusa

Pred dnevi je v Bohinju več turistov zaradi slabosti, bruhanja in driske iskalo pomoč pri zdravniku. Direktorica zavoda za zdravstveno varstvo Kranj dr. Irena Grmek Košnik je povedala, da letos število okuženih v Bohinju ne odstopa od siceršnjega letnega povprečja. Povedala je, da gre za tako imenovani noro virus, ki se običajno pojavlja poleti. Virus povzroča prebavne motnje, prenaša pa se s stikom med ljudmi. Župan Kramar pravi, da do zdaj vzeti vzorci vode pri čistilni napravi, ki jo upravlja občinski režijski obrat, ne dokazujejo povezave med preobremenjeno čistilno napravo in izlivanjem presežka odplak v Savo Bohinjko in virusnimi okužbami. Irena Grmek Košnik je povedala, da tudi v jezeru vzeti vzorci vode do zdaj niso pokazali na prisotnost virusa, predvidoma danes pa bodo znani novi rezultati vzorčenja vode.

Ob okužbi se pojavi slabost, bruhanje, driska, ki se praviloma po enem dnevu umiri. Treba je paziti, da okužena oseba ne izgubi preveč vode, opozarja Irena Grmek Košnik in dodaja, da zadošča preventiva in higiena, torej umivanje rok, sadja in drugih živil, pitje neoporečne vode in uživanje sveže hrane.