Smradu s farme v Podgradu za sedaj ne bo

Kmetijstvo Črnci je pred časom kupilo prašičjo farmo Prašičereje Podgrad v stečaju in nameravalo ponovno vseliti plemenske svinje, a se je zaradi lastniških sprememb vse ustavilo

Objavljeno
01. julij 2013 19.45
Jože Pojbič, Murska Sobota
Jože Pojbič, Murska Sobota

Gornja Radgona - Tako prebivalci Podgrada in bližnje Gornje Radgone kot sosedje čez reko Muro v avstrijski Radgoni in v tamkajšnjem termalnem zdravilišču si lahko vsaj za nekaj časa oddahnejo. Prašičje farme v Podgradu novi lastniki Kmetijstva Črnci do nadaljnjega finančno ne bodo sposobni obnoviti in vanjo znova vseliti plemenskih svinj.

Ker je namreč Kmetijska zadruga Radgona postala večinska lastnica Kmetijstva Črnci in je bilo treba izplačati dosedanje polovične lastnike, denarja za obnovo in nakup plemenske črede še nekaj časa ne bo.

Farma Prašičereje Podgrad je prazna že nekaj let, odkar je zašla v stečaj in stečajnemu upravitelju ni uspelo na hitro prodati še delujoče. Potem jo je izpraznjeno v stečajnem postopku pred poldrugim letom za pol milijona evrov kupilo Kmetijstvo Črnci, ki je bilo takrat še v polovični lasti Tovarne močnih krmil Črnci, polovična lastnica pa je bila Kmetijska zadruga Radgona.


Direktor Kmetijstva Danilo Rihtarič je nameraval farmo hitro obnoviti in vanjo naseliti okrog 750 plemenskih svinj, a je naletel na ostro nasprotovanje krajanov Podgrada, radgonske občine in Avstrijcev, ki jim je smrad s farme pred tem dolga leta kvaril posel v tamkajšnjem termalnem zdravilišču.

Občina Gornja Radgona je zato, ker prav tako nočejo ponovnega smradu in onesnaževanja, vmes že spremenila prostorske plane za območje farme in po novem je tu dovoljena le individualna stanovanjska gradnja in turistična dejavnost.


Zaradi nasprotovanja je Danilo Rihtarič farmo s skoraj desetimi hektarji pripadajočih zazidalnih zemljišč ponudil v odkup Avstrijcem, ki so se nekaj časa sicer zanimali za odkup že zato, da bi preprečili njeno oživitev, vendar se s Kmetijstvom niso mogli dogovoriti za primerno ceno.

Ker odgovora Avstrijcev dolgo ni bilo, je Kmetijstvo že naročilo projekte za obnovo električnih napeljav in celo že izbralo izvajalca, potem pa so se zaradi finančnih težav lastniki Tovarne močnih krmil Črnci odločili, da prodajo svoj delež v tem podjetju. 20-odstotni delež je odkupila zadruga, 30-odstotni delež pa samo Kmetijstvo Črnci, ki zato sedaj denarja za naložbo v podgrajsko farmo nima več.


Po besedah Danila Rihtariča, ki je medtem postal direktor KZ Radgona, obenem pa še vedno vodi tudi Kmetijstvo Črnci, o oživitvi farme zagotovo ne bodo razmišljali naslednje leto ali dve.