Smučarsko sezono na Pohorju bo zagotovilo avtobusno podjetje

Mestni svet je koncesije za žičnice na Mariborskem Pohorju za eno leto podelili Marpromu. Smučarske karte že v prodaji.

Objavljeno
10. november 2014 23.46
tre*POHORSKA VZPENJAČA
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor
Maribor – Mestni svet je na izredni seji potrdil spremembe več odlokov in s tem prenesel koncesije za žičniške naprave na Pohorju na javno avtobusno podjetje Marprom. Ta se je že lotil vzdrževalnih del, v kar naj bi vložil blizu 200.000 evrov. Mestni svet se je strinjal še s tem, da žičniške naprave na Mariborskem Pohorju postanejo last občine.

S stečajem Športnega centra (ŠC) Pohorje so temu ugasnile koncesije za izvajanje javne službe prevoza potnikov z gondolo in tudi za ostale žičniške naprave na Mariborskem Pohorju in Arehu. V mestni upravi so nato predlagali, da koncesijo za gondolo, pa tudi koncesiji za sedežnico Poštela in še nekatere žičnice na Mariborskem Pohorju prenesejo na Marprom. Velika večina mestnih svetnikov se je s tem danes strinjala.

Pred tem je bilo sicer slišati, da gre za gasilsko akcijo, svetnike je tudi zanimalo, kakšne so finančne posledice tega reševanja, iz katerih virov bo Marprom pokrival morebitno izgubo z žičnicami itd. Razprava se je razplamtela še glede roka trajanja koncesij; na koncu je ostalo pri enemu letu, čeprav je več mestnih svetnikov menilo, da bi bilo primernejše le šestmesečno obdobje. A za Marprom bi bilo to škodljivo, je dejal direktor Bernard Majhenič, saj ne bi mogli prodajati letnih vozovnic.

Zaradi nove žičničarske dejavnosti so v Marpromu že zaposlili 20 ljudi, je še povedal Majhenič. Doslej so že vzpostavili sistem za prodajo vozovnic, ta čas pa potekajo različna dela, kot so barvanje stebrov žičnic, košnja trave ... Za dokončanje del potrebujejo, če jim bo vreme naklonjeno, še 10 dni. Remont krožne kabinske žičnice Pohorske vzpenjače je končan, novo obratovalno dovoljenje zanjo pa naj bi bilo podpisano jutri, ko bodo tudi začeli prodajati smučarske karte.

Mariborsko sodišče je stečajnemu upravitelju ŠC Pohorje Dragu Dubrovskemu že prejšnji teden izdalo soglasje, da lahko Marpromu odda v najem osnovna sredstva in inventar, potreben za obratovanje žičniških naprav. Marprom bo za to do konca marca plačeval 10.000 evrov mesečne najemnine.

Staremu koncesionarju ŠC Pohorje je za javno službo prevoza potnikov z gondolo pripadalo do 470.000 evrov občinskega nadomestila letno. Marpromu naj bi občina za to namenila nekaj manj; v gradivu za sejo mestnega sveta je bil naveden znesek subvencije do 333.000 evrov.