Smučišče 2864 Bohinj še brez denarja države

Boštjan Čokl pričakuje sklep o dodelitvi 15 milijonov nepovratnih sredstev, občina pa plačilo komunalnega prispevka.

Objavljeno
22. julij 2014 21.03
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Kranj – Napovedi investitorja Boštjana Čokla, da bo prva polovica novega, največjega slovenskega smučišča nad Bohinjsko Bistrico urejena decembra letos, se očitno ne bodo uresničile.

Njegovo podjetje Bohinj 2864, ki bo tudi upravljalo smučarske površine, namreč še ni pridobilo gradbenega dovoljenja, zavleči pa se utegne tudi pri dodelitvi denarja iz državnega proračuna.

Sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Stanka Ritonja je za Delo pojasnila, da v državnem proračunu ni rezerviranega denarja za gradnjo smučišča v Bohinju in da Čoklovo vlogo še obravnavajo.

Na podlagi zakona o spodbujanju tujih neposrednih investicij in internacionalizacije podjetij je bilo lani podjetjem plačanih 10,6 milijona evrov, letos pa 8,3 milijona.

Z ministrstva so nam potrdili, da so prejeli vlogo podjetja 2864 Bohinj za črpanje denarja, in dodali, da postopek od vloge do odločitve vlade traja dva do tri mesece, če je vloga popolna in ni treba dodatnih dokazil in pojasnil, ob dopolnjevanju pa je postopek daljši. Na vprašanje, kako lahko država še pomaga investitorju, pa smo dobili odgovor, da je možna dodelitev pomoči v okviru večletnega finančnega okvira EU 2014–2020.

Boštjan Čokl iz podjetja 2864 Bohinj je pojasnil, da so vlogo oziroma prošnjo za sofinanciranje naslovili na ministrstvo za gospodarstvo že konec februarja, nazadnje so jo dopolnjevali sredi junija. »Skladno z zakonom o spodbujanju tujih investicij smo zaprosili za 50-odstotno sofinanciranje, to je 15 milijonov evrov, odgovora komisije za spodbujanje tujih investicij pa še nismo prejeli.«

Na pripombo, da se utegne odobritev oziroma izplačilo močno zavleči, pa Čokl pravi, da je zanj pomemben predvsem pozitiven sklep komisije o dodelitvi sredstev skladno z zakonom o spodbujanju tujih investicij.

Dovoljenje za gradnjo kabinske žičnice

»Težava, s katero se soočamo, ne vpliva pozitivno na tujega investitorja. Vnovič se namreč dogajajo pretresi v vladi in s tem z ministri, pri katerih se je gospod Leitner oglasil že trikrat – vsakič pri drugem. Projekt takšnih dimenzij, kot je to smučišče, zahteva direktno komunikacijo z ministrstvi in vlado, vendar zaradi znanih razmer nimamo sogovornika in do imenovanja nove vlade žal ne moremo začeti z deli.«

V zvezi z gradbenim dovoljenjem je Čokl zatrdil, da je na ministrstvo za infrastrukturo (zaradi pomembnosti projekta ga izdaja direktno to ministrstvo in ne upravna enota) predložil vse potrebne listine, plačati mora le še komunalni prispevek. Na občini Bohinj so nam včeraj dopoldne povedali, da prispevek v višini 28.000 evrov še ni bil nakazan v njihov proračun, a da nakazilo pričakujejo v kratkem.

Investitor Čokl upa, da bo takoj po nakazilu ministrstvo izdalo gradbeno dovoljenje za gradnjo kabinske žičnice Bohinjska Bistrica.

Na vprašanje, kdo bodo financerji projekta in koliko bodo prispevali, je odgovoril, da skupna naložba prvega dela oziroma prve faze, to je gradnja dveh gondolskih sistemov z vso spremljajočo infrastrukturo ter dodatnim zasneževanjem in ureditvijo novih prog, znaša 30,2 milijona evrov.

»Finančna konstrukcija je sestavljena iz lastnih sredstev, komercialnih kreditov in skladno z zakonom o spodbujanju tujih investicij tudi nepovratnih sredstev. V projekt smo doslej skupaj s partnerji vložil že več kot poldrugi milijon. Približno 700.000 evrov je zagotovil tuji partner v našem skupnem podjetju 2864 Bohinj, d. o. o., to je Leitner Spa (drugi največji svetovni proizvajalec žičniških naprav na svetu), druga polovica so bila naša sredstva.« Ta denar je bilo po njegovih besedah treba zagotoviti za tehnično dokumentacijo, analizo terenov, izdelavo okoljevarstvenih poročil ter analiz hrupa, skratka, vse za pridobivanje soglasij in dovoljenj, potrebnih za izdajo gradbenega dovoljenja.