»Smučišče zaradi dolgov hotela Park ni ogroženo«

"Novo smučišče, ki je največja načrtovana investicija v Bohinju in največja v slovenski zimski turizem, ima veliko podporo v javnosti."

Objavljeno
30. januar 2013 21.39
Blaž Račič
Blaž Račič

Bohinjska Bistrica – Podjetje Boštjana Čokla MPM, ki je lastnik bohinjskega hotela Park ter vodnega parka v Bohinjski Bistrici, ima že skoraj dva meseca blokiranih vseh pet računov. Vendar Čokl, tudi lastnik podjetja 2864 Bohinj, ki nad Bohinjsko Bistrico gradi 50 milijonov evrov vredno smučišče, pravi, da ni povezave med smučiščem in hotelom.

Čokl je dejal, da bodo začeli graditi konec marca ali na začetku aprila.

Večinski, 51-odstotni lastnik podjetja 2864 Bohinj je eden največjih svetovnih proizvajalcev žičniških naprav, italijansko podjetje Leitner, 49 odstotkov podjetja je v lasti Boštjana Čokla. Ta priznava, da ima MPM oziroma hotel Park likvidnostne težave. Po podatkih spletnega portala Gvin ima MPM že skoraj dva meseca blokiranih vseh pet računov, Čokl pa zagotavlja, da bodo zaplet rešili v 14 dneh in da imajo do delavcev poravnane vse obveznosti. MPM posluje in bo posloval tudi naprej, pravi Čokl.

Hujša politična negotovost

Novo smučišče, ki je največja načrtovana investicija v Bohinju in največja v slovenski zimski turizem, ima veliko podporo v javnosti, ugotavlja Boštjan Čokl. Pravi, da je politična negotovost v državi za uresničitev projekta precej večja težava, kot je njegov hotel. Opozarja, da bodo ob velikih spremembah na vladni strani težko našli primernega sogovornika. Za 50 milijonov evrov vreden projekt načrtujejo tudi črpanje 20 milijonov evrov neposrednih spodbud za tuja vlaganja, pravi Čokl. Predvidenih je še deset milijonov evrov lastnih sredstev in 20 milijonov evrov bančnih posojil.

Dokumentacija za prvi dve gondolski povezavi novega smučišča od Bohinjske Bistrice nad vstopom v železniški predor do Raven in naprej do sedla pod Malim vrhom je pripravljena, čakajo samo še na nekatera soglasja, med njimi tudi treh ali štirih lastnikov zemljišč, katere bi radi v skladu z zakonom o žičničarstvu razlastili, je povedal Čokl. Začetek gradnje napoveduje na začetku pomladi, smuko pa za konec letošnjega leta. Prepričan je, da bi lahko na novem smučišču v prihodnjih letih organizirali celo smukaško tekmo za svetovni pokal deklet. Pri pridobivanju tekmovanja na takšni ravni v Bohinju bi po njegovem glavno vlogo odigral italijanski partner, podjetje Leitner.

Obstoj hotelov odvisen od smučišča

V povezavi novega smučišča in hotela Park se pojavljajo razmišljanja, da se je Čokl načrtov za gradnjo smučišča lotil z namenom polnjenja in reševanja svojega hotela Park. Če bo smučišče, bo hotel obratoval, če ga ne bo, lahko zaprejo tudi druge bohinjske hotele, je prepričan Čokl, ki je z lanskim poslovanjem hotela deloma zadovoljen. »Če kdo ve, kako bi na drugačen način in brez novega smučišča v Bohinj pripeljali več turistov in zagotovili razvoj turizma, naj to pove.«

Da je za zimsko sezono smučišče bistvenega pomena za Bohinj, meni tudi direktor Turizma Bohinj Klemen Langus. Poletni turistični obisk je do zaprtja smučišča Kobla predstavljal 40 odstotkov bohinjskega turizma, nato je upadel na 30 odstotkov, ugotavlja Langus, ki opozarja, da bodo nove žičniške naprave odigrale veliko vlogo tudi v poletnem turizmu. O težavah podjetja MPM Klemen Langus pravi, da z njimi ni bil seznanjen in jih zato tudi noče komentirati.