Snaga naj bi postala tudi vinogradnica

Iz grozdja v vinogradu na Piramidi naj bi že to jesen pridelali mariborsko mestno vino.

Objavljeno
02. junij 2014 18.26
Zaraščen vinograd na Piramidi, 22.5.2014, Maribor
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor

Maribor - Vinograd na mestnem griču Piramida bo kot kaže postopoma le prešel v občinske roke. Te dni naj bi občinsko podjetje Snaga sklenilo pogodbo za njegovo preskrbo do jeseni, a brezplačni prenos na občino je še daleč.

Zemljišča z vinogradom na Piramidi, z njimi upravlja Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov, je imel do konca leta 2019 v zakupu mariborski Vinag, ki je aprila potonil v stečaj. Mestna občina Maribor (MOM) se je sicer že pred tem zavzemala za neodplačni prenos teh državnih zemljišč v njeno last (za mestni vinograd), a ta pobuda še ni obrodila sadov, po propadu Vinaga pa je zdaj v vinogradu nujno opraviti določena dela.

Mestni svetnik Jože Protner, ki se je aktivno vključil v reševanje problematike vinograda Piramida, je dejal, da je stečajna upraviteljica Vinaga Brigita Kraljič pogodbo o preskrbi vinograda že poslala Snagi. »Pogodba je takšna, kot smo se dogovorili z vodstvom MOM, Snaga pa je bila predhodno seznanjena z vsebino,« pravi Protner in dodaja, da bi po podpisu morali takoj pristopiti k škropljenju in košnji vinograda, iz renskega rizlinga pa naj bi jeseni pridelali mestno vino.

Na Snagi, ki naj bi tudi zaposlila enega od nekdanjih Vinagovih delavcev (strojnika), včeraj še niso hoteli potrditi, da bodo začasno prevzeli obdelavo 4,8 hektara vinograda na Piramidi, čeprav naj bi po nekaterih informacijah pogodbo podpisali že danes ali v prihodnjih dneh. »Projekta še ne moremo komentirati,« se je včeraj odzval direktor Snage Aleš Vajngerl. Ali imajo do podpisa pogodbe kakšne zadržke, ni hotel govoriti.

 

Najprej prostorski načrt

 

Medtem pa predstavniki MOM nadaljujejo pogovore tudi s skaldom kmetijskih zemljišč. Jože Protner je pojasnil, da se s skladom zdaj že pogovarjajo o dolgoročnem zakupu teh zemljišč, ki bi bil vmesna stopnja do želenega brezplačnega prenosa v last MOM. Ta mora pred tem pripraviti nov prostorski načrt, česar pa menda ni mogoče pričakovati prej kot v dveh letih.