Snaga ne bo več upravljala Zavetišča Maribor

Upravno sodišče je tožbo rešilo v prid Mačje hiše.

Objavljeno
22. maj 2012 17.10
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor
Maribor – Upravno sodišče je v sporu med mariborskim županom Francem Kanglerjem in celjsko Mačjo hišo razsodilo v prid slednje. To pomeni, da je odločitev, kdo bo dobil koncesijo za izvajanje javne službe zavetišča za zapuščene živali, znova v Kanglerjevih rokah.

Zapleti s podelitvijo koncesije so lansko jesen v javnosti zbudile precejšnje zanimanje. Občinska komisija se je namreč med tremi ponudniki odločila za javno podjetje Snaga, čeprav to ni oddalo najugodnejše ponudbe in ni imelo nobenih izkušenj z upravljanjem z zavetišči za živali. Ponudba Mačje hiše je bila najugodnejša s kar četrtino nižjo ceno.

A prav 26,7 odstotka nižja ponudba Mačje hiše v primerjavi s konkurentoma Snago, ki je v 94,51-odstotni lasti občina Maribor, in podjetjem Nipa, hčerinskim podjetjem Nigrada, kii je v več kot polovični lasti občine Maribor, je bila odločilna. Komisijo je namreč spravila v dvom. Podžupan Milan Mikl je takrat pojasnil, da se jim je porodil sum, kako bo Mačji hiši uspelo z nižjo ceno ponuditi boljše storitve.

Mačja hiša se je zoper odločitev pritožila, vendar je župan Kangler kot drugostopenjski organ pritožbo zavrnil. Celjani so zato sprožili še upravni spor ter dosegli svoje. Upravno sodišče je namreč odpravilo občinsko odločbo in jo Kanglerju vrnilo v ponovno odločanje. Po presoji sodišča namreč tožena stranka za razlago o prenizki ponujeni ceni storitev ni imela nobene pravne podlage.

Poleg tega je prvostopenjski upravni organ (občinska komisija) v spornem postopku izdal le en upravni akt, s katerim je za koncesionarja izbral Snago, ni pa v izreku navedel, da Mačja hiša ni izbrana, ugotavlja sodišče. Za primerjavo: komisija je od možnih 100 točk ponudbo Mačje hiša ocenila z 92 točkami, Snage z 62, Nipe pa s 25. Kot so ugotovili sodniki je bilo med merili v razpisni dokumentaciji navedeno tudi, da bo izbran prijavitelj z najvišjim številom točk.

»Verjetno ni bil le to razlog. Morali bi videti dokumente Vursa,« odgovarja župan Franc Kangler. Veterinarska uprava RS je namreč občini poslala dopis v zvezi s poslovanjem Mačje hiše v letih 2010 in 2011; da je bila ta pogodbeni podizvajalec zavetišča Horjul, ki je imelo sklenjeno pogodbo s celjsko občino za odlov in sterilizacijo potepuških mačk, vendar jih je Mačja hiša odjavljala, vozila na sterilizacijo in kastracijo ter jih še isti dan spustila nazaj v okolje, ne da bi poskrbela za karanteno. Vodja Mačje hiše Helena Jovanovič Hacin je županove navedbe zavrnila s pojasnilom, da Mačja hiša takrat sploh še ni obstajala, sama pa je kot fizična oseba delala po navodilih vodje zavetišča, to pa je delalo po priporočilih Vursa.

Kako bo odločil v ponovnem postopku, Kangler ni želel komentirati, saj hoče prej videti, kaj mu nalaga sodišče. Jovanovič Hacinova pa je prepričana, da občini oziroma Kanglerju v tridesetih dneh, kolikor ima časa za odločitev, ne bo preostalo drugega, kot da odloči v korist Mačje hiše.

Če bo koncesijo za dobo petih let dobila Mačja hiša, se bo morala Snaga posloviti od zavetišča, kjer je le dobre tri mesece. Direktor Snage Ivan Hajnšek, v javnosti znan tudi kot prijatelj župana Kanglerja, pravi da bi Sv tem primeru zagotovo utrpeli določeno škodo. Po njegovem namreč lahko v takšnem poslu na pozitivno ničlo prideš šele na dolgi rok, medtem ko je Snaga v tem kratkem obdobju za zavetišče več porabila, kot je z njim zaslužila.