Sneg ponoči belil slovenske vrhove in ovce

Pa obeti? Jutri bi utegnili videti kakšno snežinko, a si jih je bolje ogledovati na severni strani Alp.

Objavljeno
22. oktober 2014 12.59
Sneg
M. Č., Delo.si
M. Č., Delo.si

Ponoči je dež močil državo in za seboj pustil narasle reke in potoke, posledično pa poplavljene travnike, naselja, tovarne, garaže ...

V višjih legah je medtem ponekod snežilo. Že pogled iz središča Ljubljane v smeri proti Kamniško-Savinjskim Alpam to potrjuje, podrobneje pa pojasnjuje podatki agencije za okolje in prostor (ARSO)

Iz podatkov njihovi merilnih postaj je razbrati, da ga je največ zapadlo na Vojskem, snežilo pa je tudi na Voglu, Kredarici in v Ratečah.

O desetcentimetrski snežni odeji in trenutno jasnem a hladnem vremenu poročajo s Krvavca, potrdilo, da je snežilo tudi na Vršiču, pa smo dobili od našega dopisnika, ki se je odpravil proti prelazu in tam spremljal delo snežnega pluga. Po naših ocenah ga je tam zapadlo približno 20 centimetrov.

Presenečenje? Sodeč po zmedenem pogledu obeh mimoidočih ovac, takšnega vremena po podaljšanem »poletju« še niso pričakovali. Videti je, da podobno menita tudi obe kravi, ki smo jih srečali pri Colu, da se z njunim mnenjem strinja, pa je nekako potrdil tudi psiček iz Črnega Vrha nad Idrijo.

Pa obeti?

Kot nam je pojasnil Brane Gregorčič iz Arsa, bomo jutri s pogledom lahko ujeli kakšno snežinko. Ampak večina snega se bo zadržala na severni strani Julijski Alp.

V Avstriji že odločneje napovedujejo prihod zime. Tudi v Nemčiji bo lahko do višine 800 metrov snežilo, do petka pa na 1500 metrih nadmorske višine pričakujejo že do meter snega.

Preberite tudi:

Protipoplavni načrti za Ljubljano le na papirju

Številne nevšečnosti zaradi močnih nočnih nalivov

Na nekaterih cestah na Viču do pol metra vode