Sneg zamaknil začetek obnove ceste na Vršič

Dela v vrednosti 545.000 evrov bodo stekla, ko bodo vremenske razmere ustrezne.

Objavljeno
18. april 2017 19.37
račič vršič
K.M., STA
K.M., STA

Kranjska Gora - Za danes načrtovan začetek obnove ceste na prelaz Vršič so morali zaradi zapadlega snega prestaviti. Dela v vrednosti 545.000 evrov bodo tako stekla šele, ko bodo vremenske razmere za to primerne. Za obnovo bo skrbelo podjetje Inkaing, dela pa naj bi se zavlekla v prihodnje leto.

Na območju Vršiča je ponoči zapadel sneg, zato je bil prelaz zjutraj zaprt. Vršiška cesta je sedaj po podatkih prometno-informacijskega centra sicer prevozna, vendar pa se gradbena dela še niso začela. Prav tako še ni vzpostavljena načrtovana polovična zapora ceste, so za STA pojasnili na Direkciji RS za infrastrukturo. Z deli bodo predvidoma začeli v četrtek, vse informacije o zaporah pa bodo objavljene na spletni strani www.promet.si.

Občasne popolne zapore 1,3-kilometrskega odseka Vršiške ceste na kranjskogorski strani z izmenično enosmernim prometom so predvidene do 7. maja. V tem času bo prihajalo tudi do enournih popolnih zapor. Promet bo dovoljen za osebna vozila, avtobuse in tovorna vozila z največjo dovoljeno maso 7,5 tone.

Med 8. majem in 15. junijem bo prometni režim za osebna in tovorna vozila enak, za avtobuse pa promet ne bo dovoljen. Obvoz zanje bo potekal prek prelaza Predel. V tem obdobju bo vzpostavljena tudi petdnevna popolna zapora za ves promet. Točen datum bo sporočen naknadno, saj je vezan na dinamiko izvedbe del.

Med 15. junijem in 18. septembrom bodo sledile delne zapore, izmenično enosmerni promet pa bo voden ročno ali s semaforji. Od 18. septembra pa vse do začetka vremenskih razmer, v katerih del ne bo mogoče nadaljevati, bo veljala popolna zapora, in sicer od ponedeljka do četrtka med 8. in 17. uro ter ob petkih med 8. in 15. uro. V preostalih terminih bo promet dovoljen za vsa vozila.

Sočasno bodo obnovili tudi devet metrov visok podporni zid med Rusko kapelico in Kočo na Gozdu, zato bo tam potrebna popolna zapora ceste. Dela se bodo izvajala tudi na bovški strani prelaza Vršič, kjer je predvidena rekonstrukcija dveh mostov preko hudournika pri Šubci in hudournika v Trenti. Tudi na tem odseku bo promet urejen izmenično enosmerno.

Ker gre za cesto, ki poteka v visokogorju, je gradbena dela možno izvajati od pozne pomladi do zgodnje jeseni. Ob tem je potrebno organizirati dela pod posebnimi pogoji, saj je prostor za manevriranje s stroji in servis gradbišča zelo omejen. Pri vzpostavitvi prevoznosti je treba delovišče organizirati tako, da je zagotovljena osnovna varnost vseh - tako tistih na gradbišču, kot udeležencev, ki gradbišče le prečkajo.

Na Direkciji RS za infrastrukturo si prizadevajo, da bi bila dela zaključena čim prej, vendar opozarjajo, da se lahko dela v visokogorju izvajajo le krajši čas, saj so zanje nujni ustrezni vremenski pogoji. Prav zato se bodo predvidoma zavlekla tudi v prihodnje leto.