Sneg razveselil žičničarje

Zadnje obilnejše sneženje po Sloveniji je razveselilo žičničarje, saj je na slovenskih smučiščih od 15 do 170 centimetrov snega. Doslej je bilo odprtih največ 11 smučišč, ta konec tedna pa bodo proge odprli še preostali žičničarji, ki razpolagajo z dovolj snega.

Objavljeno
26. januar 2007 14.57
Smučišče Kranjska Gora
Ljubljana - Zadnje obilnejše sneženje po Sloveniji je razveselilo žičničarje, saj je na slovenskih smučiščih po podatkih snežnega telefona od 15 do 170 centimetrov snega. Doslej je bilo odprtih največ 11 smučišč, ta konec tedna pa bodo proge odprli še preostali žičničarji, ki razpolagajo z dovolj snega. "Končno se je sezona odprla. Kljub temu pa to ne bo rešilo dosedanjega izpada, ga bo pa ublažilo," je dejal sekretar Združenja slovenskih žičničarjev Dušan Božičnik.

Doslej so redno ali izmenično obratovala smučišča v Kranjski gori, Cerknem, Črni na Koroškem, na Kaninu, Krvavcu, Mariborskem Pohorju, Golteh, Kopah, Kobli, Rogli in Ribniškem Pohorju. Danes po podatkih snežnega telefona (www.snezni-telefon.si) obratujejo še smučišča na Voglu, Starem vrhu ter smučišči Senožeta v Bohinju in koroško smučišče Bukovnik, v kratkem pa je predvideno še obratovanje smučišč na Soriški planini, Javorniku, Zelenici, Poseki in na Španovem vrhu.

Po dopoldanskih podatkih snežnega telefona, kamor žičničarji redno posredujejo informacije o količini snega, vremenskih razmerah in odprtju smučišč, je po slovenskih smučiščih od 15 centimetrov snega na Športnem centru Bela, kjer naprave še ne obratujejo, do 170 centimetrov snega na Kaninu.

Intenzivno pripravljanje prog

"Vsi, ki imajo dovolj snega, intenzivno pripravljajo proge," je dejal Božičnik, ki ravno te dni zbira zadnje podatke o dosedanjem izpadu prihodka slovenskih žičničarjev. Podatki bodo znani predvidoma sredi prihodnjega tedna.

"Občutki ob zadnjem sneženju so zelo dobri. Dobili smo 80 centimetrov novega snega, od sobote naprej bodo obratovale vse naše naprave v Kranjski gori, Podkorenu, Ratečah in Gozdu Martuljku," je povedala Klavdija Gomboc iz družbe RTC Žičnice Kranjska gora. Družba je lani imela 3,3 milijona evrov (800 milijonov tolarjev) prihodkov, letos pa je doslej že izgubila okoli 60 odstotkov prihodkov. Kranjskogorske žičnice so doslej obratovale skupno 35 dni.

Tudi na Krvavcu, kjer so sicer z obratovanjem smučišč začeli že 15. decembra, so zelo zadovoljni z zadnjimi snežnimi padavinami. "Predvsem zato, ker je sneg tudi v dolini in imajo ljudje občutek, da je zima tu," je dejal vodja prodaje v Rekreacijsko-turističnem centru Krvavec Luka Vrančič. Na Krvavcu imajo za 30 kilometrov smučarskih prog, zadnje padavine so prinesle do pol metra novega snega, proge pa tudi dodatno zasnežujejo in jih utrjujejo z umetnih snegom.

Doslej so Krvavec obiskovali predvsem tuji gosti, ki so imeli smučanje že vnaprej plačano, dnevnih gostov pa skoraj ni bilo, pravi Vrančič in dodaja, da je bilo v dosedanji sezoni za okoli 30 odstotkov manj obiska kot lani ta čas.