Sneg: V Kočevju težave z izvajalci, v Slovenj Gradcu še ni proračuna

Na Ptuju bodo zaradi lanske nervoze za zimsko službo namenili 4-krat več denarja. Tudi v drugje zatrjujejo, da bo vse v redu.

Objavljeno
13. november 2013 19.17
FRANCE-WEATHER-SNOW
Dopisniki Dela
Dopisniki Dela
Na Ptuju so v podjetju Javne službe, ki je v celoti v občinski lasti, dobro pripravljeni. Vendar je lanska obilna snežena zima le povzročila nekaj nervoze, za to bo občina za zimsko službo namenila skoraj štirikrat več denarja kot lani (lani 285.000, letos 750.000 evrov).

V občini Kočevje, kjer je izvajalec zimske službe Komunala Kočevje, imajo nekaj težav z novim načinom izbire podizvajalcev. Prvič so razpisali javno naročilo, ki še ni zaključeno, na katerega pa se mnogi traktoristi, ki so do sedaj plužili ceste, niso javili. »Pripravljeno imamo začasno rešitev, tako da bodo stroji na cestah, če bo sneg zapadel,« pravi Marko Kljun, direktor Komunale Kočevje. Vendar pa v primeru velikih količin snega pričakuje tudi kakšne težave, kar pa ni presenetljivo, saj je občina Kočevje največja občina v Sloveniji, kjer je poleg glavnih cest potrebno zimsko vzdrževati še 174 kilometrov lokalnih cest.

V novomeškem podjetju CGP, ki bo jutri začelo z rednim zimskim vzdrževanjem na 1500 kilometrih državnih cest na Dolenjskem, v Beli krajini, Posavju, kočevsko-ribniškem območju in ljubljanskem območju, so po besedah direktorja s področja vzdrževanja cest Antona Hrastarja odlično pripravljeni.

Za prevoznost državnih prometnic in dobrih 1000 kilometrov lokalnih cest in mestnih ulic bo v treh izmenah skrbelo 500 delavcev. Na zalogi imajo 10.000 ton soli, od decembra naprej pa bodo to količino še podvojili. Hrastar se boji le tistih voznikov, ki bodo brez opremljenih vozil na zimske razmere ovirali njihovo delo pri pluženju in posipavanju cest.

Koprska občina premore 33 kilometrov glavnih in 81 kilometrov regionalnih državnih cest, zanje skrbi država. Za 155 kilometrov lokalnih cest in 199 kilometrov javnih poti pa naroča delo Komunali Koper in podjetju CPK Koper. »Občina plača za zimsko službo toliko, kolikor je snega in ledu. Lani ga je bilo veliko, letos upamo, da ga bo manj,« je povedal David Presl iz občinske službe za odnose z javnostmi.

Na Vzdrževanju in obnovi cest Celje (VOC) imajo za zimsko vzdrževanje državnih cest z DRSC podpisano pogodbo do aprila 2014 in sicer za celotno Savinjsko regijo in za večji del Koroške. VOC pozimi pluži in posipa tudi večino občinskih cest v Savinjski regiji in tudi z občinami imajo sklenjene pogodbe. Kot je povedal vodja vzdrževanja Bogdan Kočevar, so prav danes s policijo in inšpektorji usklajevali zadnje podrobnosti. »Na višje ležečih cestah zimsko službo že izvajamo, v dolini pa prve akcije pričakujemo že ta konec tedna,« je povedal Kočevar.

V Mestni občini Velenje pa so že izračunali, da jih bo v prihajajoči zimi po pogodbah s PUP Velenje, ki vzdržuje občinske ceste in z družbo Andrejc, ki pozimi čisti druge javne površine, zimska služba stala 501 tisoč evrov.

V Kranju ceste plužita Cestno podjetje Kranj (samo državne ceste) ter Komunala Kranj (vse občinske ceste), nekatere krajevne skupnosti pa za pluženje cest na svojem območju skrbijo same. Letno Mestna občina Kranj predvidi približno  435.000 evrov za pluženje in druge materiale; toliko sredstev je bilo planirano za leto 2013 (in vsa prejšnja leta).

Za leto 2014 končnega planiranega zneska za zimsko službo v Kranju še ni, v osnutku proračuna 2014, ki ga bodo obravnavali prihodnji teden, pa je znesek 435.000 evrov povečan za 10 odstotkov. Glede na lanskoletne zahtevne zimske s precej več snega od povprečij zadnjih let je bilo v občinskem proračunu za leto 2013 potrebno zagotoviti dodatnih 350.000 € , dodatnih 150.000 evrov pa je Mestna občina Kranj namenila tudi za zanacijo javnih površin zaradi posledic hude zime.

Mestna občina Slovenj Gradec še nima predvidenih sredstev za letošnjo zimsko službo, saj proračun za 2014 še ni sestavljen. Lani je za zimsko službo porabila kar 600.000 evrov, večkratnik običajnega zneska, plužili so 22 krat, v preteklih zimah pa povprečno 9 krat. Za to zimo bodo predvideli precej manj denarja, znesek bo podoben tistemu iz leta 2011. Za občinske ceste skrbi Komunala Slovenj Gradec s kooperanti, za državne pa VOC Celje.

Mestna občina Maribor za zimsko službo, ki jo izvaja Nigard s kooperanti, v letošnji sezoni planira 1,6 milijona evrov, je včeraj povedal direktor občinskega urada za komunalo, promet in prostor Vili Eisenhut. V komunalnem podjetju Nigradu pa so zatrdili, da so pripravljeni na prvi sneg.

Vodja zimske službe v Nigradu Anton Gmeiner je povedal, da imajo v prvi fazi za takojšnjo uporabo pripravljena štiri vozila, na zalogi pa imajo ta čas dovolj soli in peska za vsaj dve akciji. Nigrad je sicer zadolžen za čiščenje 746 kilometrov občinskih cest in 476 kilometrov pločnikov v mariborski občini.

V lanski sezoni je občina za zimsko službo sprva odmerila 1,5 milijona, a zaradi obilnih snežnih padavin to ni bilo dovolj, zato so z rebalansom proračuna zagotovili še dodatnih 800.000 evrov. Ker je bil rebalans občinskega proračuna sprejet šele prejšnji mesec, so bili nekateri kooperanti poplačani zelo pozno, kar je povzročilo nekaj slabe volje med njimi.

Ne glede na to na Nigradu pojasnjujejo, da je večina pogodb s kooperanti za letošnjo zimo že pripravljenih. Skupaj z njimi mariborska zimska služba sicer razpolaga z 80 plužnimi enotami in 150 delavci.

***

Kako so na zimo pripravljeni upravljalci in vzdrževalci slovenskih cest, preberite v prispevku: Dars: Pripravljeni smo na petkovo sneženj.