Sneženje po državi slabša razmere na cestah

Kdor nima ustrezne zimske opreme in zimskih pnevmatik, naj se ne odpravi na cesto, opozarjajo policisti.

Objavljeno
12. februar 2018 12.09
sneg
Šp. B., STA
Šp. B., STA
Ljubljana – Sneženje je zajelo večji del države, kar poslabšuje razmere na cestah, saj se sneg že oprijema cestišča. Ponekod razmere zaostrujeta še veter, ki gradi snežne zamete, in megla. Trenutno sneg povzroča težave voznikom na štajerski, gorenjski in pomurski avtocesti ter ponekod na primorski in dolenjski avtocesti, zgodilo pa se je že nekaj prometnih nesreč.

Prometna nesreča se je, denimo, zgodila na glavni cesti Velenje–Slovenj Gradec, pri Paki pri Velenju, zaradi česar je promet močno oviran in nastajajo zastoji. Na štajerski avtocesti pa je zaradi prometne nesreče promet upočasnjen med predorom Ločica in Vranskim. Zaprta je tudi cesta Starod v smeri Kozine, in sicer pri Podgradu, kjer se je prometna nesreča zgodila zaradi neprilagojene vožnje italijanskega voznika tovornega vozila, poročajo Primorske novice. Iz smeri Kozine proti Hrvaški pa je cesta ponovno odprta. Še vedno je zaprta cesta Škofja Loka–Železniki v Dolenji vasi. Na podravski avtocesti pa je pred priključkom Hajdina proti Mariboru oviran promet.


Gorenjski policisti so danes obravnavali dve prometni nesreči. Foto: Policija

Zaradi snega je za ves promet proti Hrvaški zaprt tudi mejni prehod Jelšane na hrvaški strani. Promet je znova  prepovedan za priklopnike in polpriklopnike na cestah Spodnja Idrija–Godovič, Ajdovščina–Col–Črni Vrh–Godovič, Žaga–Kobarid–Bovec, Razdrto–Manče. Obvezna uporaba snežnih verig velja na prelazih Ljubelj, Korensko sedlo in Jezersko na avstrijski strani.

Na prometnoinformacijskem centru opozarjajo, da bodo vozniki za svojo pot v času sneženja porabili več časa. Predvsem naj se na pot ne odpravljajo brez ustrezne zimske opreme, vožnjo pa prilagodijo trenutnim razmeram na vozišču. Že dopoldne je pobelilo večji del države, sneži tudi ponekod na Primorskem, med drugim v Novi Gorici. Od jutra je na Štajerskem zapadlo do 15 centimetrov novega snega, na Gorenjskem in Posavju pa do deset centimetrov. Po napovedih agencije za okolje bo sneženje čez dan zajelo vse kraje, le ob morju bo večinoma deževalo. Na Primorskem bo začela pihati šibka burja, ki se bo popoldne krepila, ponekod pa bo veter gradil snežne zamete.