Sneženje še vedno ovira promet

Zaradi novozapadlega snega so ceste po Sloveniji večinoma zasnežene ali pa je na njih snežna brozga. Zaradi močnega sneženja je promet oviran ponekod na primorski avtocesti.

Objavljeno
25. januar 2007 13.41
Sneg na cestah
Ljubljana - Na Gorenjskem se je v sredo popoldne in v noči na četrtek nadaljevalo sneženje, ki je zlasti Zgornjesavsko dolino dodobra pobelilo že v minulih dneh. Snežna odeja je na letališču Lesce visoka 23 centimetrov, na letališču Brnik je zapadlo okrog deset centimetrov snega, v Ratečah in Kranjski Gori pa snežna odeja ostaja višja od pol metra. Sneg je dodobra pokril tudi Vogel, kjer bodo v petek vendarle lahko zagnali del smučarskih naprav.

Delavci cestnega podjetja Kranj z vsemi zmogljivostmi plužijo in posipajo ceste od srede zvečer dalje, saj na zgornjem Gorenjskem še vedno sneži. Največ pluženja je bilo potrebno v višje ležečih krajih, medtem ko je na spodnjem Gorenjskem v sredo popoldan namesto snega še padal dež.

Sedaj so pomembnejše prometnice na Gorenjskem urejene in sneg v prometu ne povzroča večjih težav. Zaradi spolzke ceste pa je bilo nekaj zdrsov vozil. Danes zjutraj se je v Radovljici zgodila prometna nesreča, v kateri je zaradi spolzke ceste z vozišča zapeljal avtobus. Še vedno sta za promet zaprta Korensko sedlo in prelaz Vršič, medtem ko so na mejnem prehodu Jezersko zaradi snega na cestišču obvezne verige za osebna vozila in avtobuse, za tovorna vozila pa ostaja prepoved prometa.

Težak sneg je na višje ležečih območjih Gorenjske tudi podiral drevesa. Na cesti Zatrnik-Pokljuka so morali v sredo zvečer posredovati delavci cestnega podjetja Kranj, saj je podrta smreka ovirala promet. Pozno zvečer je prišlo tudi do izpada več transformatorskih postaj na območju Podrošta proti Divači.

Na Severnem Primorskem zapadlo do pol metra snega

Na severnem Primorskem je ponoči v povprečju padlo med 20 in 30, na Bovškem do 40, na Trnovski in Banjški planoti pa do 50 centimetrov snega. V večjem delu regije še vedno sneži, a so ceste splužene in posute ter prevozne z zimsko opremo. Sneženje sicer večjih težav v prometu ni povzročilo, je pa zato bilo ob 8. uri še vedno 643 odjemalcev brez električne energije, so povedali v pristojnih službah.

Delavci novogoriškega cestnega podjetja, ki na severnem Primorskem skrbi za vzdrževanje cest, so na terenu že od srede popoldan. Okoli 70 delavcev se s 30 vozili in delovnimi stroji trudi očistiti ceste, pri tem pa jim je nekaj težav povzročalo tudi lomljenje drevja zaradi težkega južnega snega na Idrijskem in Cerkljanskem, je povedal vodja vzdrževanja v novogoriškem podjetju Stojan Korošec. Sneg je sicer pobelil tudi nižje ležeče kraje.

Glavni cesti Idrija-Godovič in Ajdovščina-Col-Godovič sta zaradi snega na cestišču zaprti za priklopnike in vlačilce, drugje pa je za vsa vozila obvezna zimska oprema, so povedali na novogoriškem OKC, kjer večjih težav v prometu v nočnem času niso zaznali.

Težave pri dobavi z električno energijo

Več težav je z dobavo električne energije, saj ob 8. uri ni delovalo sedem odsekov daljnovodov in 54 transformatorskih postaj, medtem ko je bilo brez električne energije 643 odjemalcev na območju Novakov, Cerkljanskega Vrha, Trebuše, Šentviške gore in Vojskega, je povedal Bojan Kavčič iz Elektro Primorska. Napake bodo predvidoma danes odpravljene, a ekipe, ki so že na terenu, ovira otežen dostop, je še dodal.

Na Koroškem in Štajerskem po nižinah do deset centimetrov snega

Na Koroškem je v zadnjih 24 urah zapadlo od pet do deset centimetrov snega na cestah v nižjih območjih, na višje ležečih cestah pa tudi do 30 centimetrov. Zimske službe Cestnega podjetja Maribor, ki skupaj s pogodbenimi izvajalci skrbijo za vzdrževanje, so ponovno na terenu od srede popoldne, tako da so ceste urejene in normalno prevozne, so za STA povedali v koroški bazi cestnega podjetja v Otiškem vrhu. Vzdrževalci so v zadnjih 24 urah porabili okoli 71 ton soli in 30 kubičnih metov peska.

Sneg je pobelil tudi severovzhodni del Slovenije, zato so morale prvič letos posredovati zimske službe. Po podatkih zimske službe v Nigradu, ki skrbi za čiščenje cest v Mariboru in njegovi okolici, je zapadlo okoli šest centimetrov snega. Kot so povedali na regijskem centru za obveščanje v Mariboru, pa zaradi sneženja niso v prometu zabeležili nobenih dodatnih težav.

Po besedah vodje zimske službe v Nigradu Borisa Korošca so bili njihovi delavci na cestah med 20.30 in 4.30, v tem času pa so posipali okoli 320 kilometrov cest in 300 kilometrov pločnikov najvišje prioritete. Kot je še dodal, so se v glavnem posvetili posipavanju s soljo in peskom, medtem ko pluženja skoraj ni bilo. Sicer pa je sneženje na Štajerskem že zgodaj zjutraj povsem prenehalo.

Na Celjskem je minulo noč zapadlo v nižje ležečih predelih pet centimetrov snega, v višje ležečih predelih, kot je Celjska koča, pa 20 centimetrov snega, so povedali v celjski zimski službi, ki je v drugi stopnji pripravljenosti. Sneženje je že večinoma ponehalo, vse ceste celjske regije pa so posute in splužene. Novozapadli sneg ni povzročil težav v prometu ali oskrbi z električno energijo. Promet je bil delno oviran le na vinskogorskem klancu na magistralni cesti Arja vas - Velenje zaradi zdrsa tovornega vozila. Trenutno je na terenu 21 vozil z avtomatskim posipalnikom, devet strojev ter 60 delavcev Zimske službe Celje.

Na Dolenjskem, Beli krajini in v Posavju brez težav v prometu

Na Dolenjskem, Beli krajini in v Posavju je zapadlo do okrog pet centimetrov snega, ki pa zaenkrat ne povzroča težav v prometu. Po podatkih iz Policijske uprave Novo mesto zaradi snega zaenkrat ni omejitev v prometu, normalno je prevozna tudi cesta Novo mesto - Metlika čez Gorjance. Na območju JV Slovenije sicer še vedno rahlo naletava sneg.