Snežniški biser končno z gostinsko ponudbo

Kulinarika za piko na i doživetju kulture in narave na gradu Snežnik.

Objavljeno
03. december 2014 09.51
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Kozarišče – Obiskovalci gradu Snežnik po desetletjih ne bodo več trpeli lakote in žeje, če si s seboj ne bodo prinesli hrane in pijače. Tamara in Boštjan Ule iz podjetja Elgo-Nova sta odprla vrata gostišča Pristave Snežnik, s katerim je grad končno dobil tudi gostinsko in namestitveno ponudbo.

Po devetih letih od začetka obnove gradu Snežnik, nekdanjega protokolarnega objekta, dokončanega leta 2008, in nato obnove dela parka ter pristav, je državi nazadnje uspelo, da je projekt dokončala. Na ministrstvu za kulturo menijo, da je grad Snežnik s pripadajočimi objekti prvi primer ustrezne gospodarske rabe kulturnega spomenika državnega pomena. Za obnovo pristav je država porabila dva milijona evrov, za opremo apartmajev in jedilnic 184.500 evrov leta 2013, letos pa za funkcionalno usposobitev prostorov ter del zunanje ureditve v vrednosti 237.000 evrov.

Od začetka decembra je gostišče pripravljeno za goste. Zanj in za promocijo gradu bosta skrbela Tamara in Boštjan Ule oziroma podjetje Elgo-Nova s sedežem v Podskrajniku. »Po dolgem in napornem obdobju smo prišli do točke, ko lahko na stežaj odpremo vrata vsem gostom. Naše poslanstvo – vsem ponuditi posebna kulinarična, kulturna in nastavitvena doživetja – prevzemamo z veliko odgovornostjo,« je na odprtju dejala Tamara Ule. Lokalna skupnost, ki si je prizadevala, a ji ni uspelo, da bi postala skrbnica gradu in grajskih vsebin, zdaj pa pri tem sodeluje z upraviteljem Narodnim muzejem Slovenije, je dočakala vsaj, da gostišče prevzemata domačina. »Snežniški biser danes pridobiva sijaj. Še več, dobiva dušo in to je za našo občino najbolj pomembno,« je na odprtju dejal župan Loške doline Janez Komidar.

Poleg gostinske sobe bodo gostom na voljo pet apartmajev s 24 ležišči, dve večji dvorani za večja slavja, ki sprejmeta do 110 gostov, in konferenčna soba. »Kulinarično zgodbo«, kot je za Delo povedala Tamara Ule še pripravljajo s strokovno pomočjo, nova najemnika pa napovedujeta nadpovprečno kakovost.

Ministrstvo bo s 125.000 evri financiralo še gradnjo parkirišča in ureditev zelenic oziroma vrta pred gostiščem. Celovita obnova kompleksa bi bila zaokrožena s prestavitvijo glavne gozdne ceste, ki služi predvsem prevozu lesa iz snežniških gozdov, zaradi česar sta ogrožena dva grajska drevoreda.