So nekdanji agenti Sove spet dejavni?

Zares zahteva nujno sejo komisije za nadzor obveščevalcev, saj je Sazas domnevno nadzoroval Jurija Žureja. SDS za pojasnila vlade o vlogi Jožefa Školča, ki menda razpolaga z nezakonito pridobljenimi podatki o Žureju.

Objavljeno
12. julij 2010 09.56
Jurij Žurej: Zgodba o Aureliu Juriju je presegla meje dobrega okusa
Peter Jančič
Peter Jančič
Ljubljana - Zaradi domnevnega nezakonitega prisluškovanja in sledenja direktorju urada za intelektualno lastnino Juriju Žureju je Franci Kek (Zares) prejšnji teden zahteval sklic nujne seje komisije za nadzor obveščevalnih služb. Kot je navedeno v zahtevi, naj bi za Sazas, ki je v sporu z uradom za intelektualno lastnino, vohunila Robert Lautar in Bojan Bratuša. Bratuša je nekoč na Sovi skrbel za prisluškovanje, delo je izgubil zaradi ponarejenega spričevala.

Toda Bratuševo sodelovanje s Sovo se ni povsem končalo. Posebna vladna komisija v obdobju prejšnje vlade je ugotovila, da je obveščevalno-varnostna agencija z denarjem iz nezakonito ustanovljenega črnega fonda v letih 2004 in 2005 z 11 milijoni tolarjev ustanovila podjetje Webs, decembra 2005 pa je bilo lastništvo preneseno na Bratuševo ženo. Bratuša je do sredine leta 2005 v Sovi upravljal tehnična sredstva za prisluhe v omrežjih mobilne telefonije in informacijska sredstva v razvpiti konspirativki na Malem trgu v Ljubljani.

Kek v zahtevi za nujno sejo nadzornikov obveščevalcev opozarja, da je javnosti dostopno obsežno gradivo (anonimke), ki kaže na nezakonito prisluškovanje in sledenje ne le Žureju, ampak tudi poslancem in predstavnikom nevladnih organizacij. Zato predlaga, da se pri Sovi preveri, ali so bila za pridobivanje podatkov zlorabljena sredstva obveščevalne službe. Iz Zaresa so nam sporočili, da upajo, da bo predsednik komisije Zvonko Černač (SDS) nujno sejo sklical prej kot v zakonskem roku petnajstih dni, saj se že ta teden začnejo parlamentarne počitnice.

Vodja poslanskega kluba SDS Jože Tanko pa je vlado konec prejšnjega tedna vprašal, ali drži, da z menda nezakonito pridobljenimi podatki o Žureju razpolaga tudi premierov sekretar Jožef Školč, ki je na pogovoru z Žurejem - tako Tanko - ugotovil, da bi bilo za Žurejev urad neprijetno, če dokumentacija pride v javnost.

Školč, ki je sicer na dopustu, je povedal, da so predstavniki Sazasa na pogovoru pri premieru predstavili notarsko overjena pričevanja, ki so zelo kritična do Žurejevega ravnanja. Direktorja urada je o tem kasneje obvestil in mu povedal, da je Sazas vse to predal policiji v obliki ovadbe. Školč je še dejal, da je ravnal korektno in da sam ne razpolaga z nezakonito pridobljenimi dokumenti. Da Školču ničesar ne očita, je zagotovil tudi Žurej in opozoril, da je vložil ovadbo zaradi nezakonitega slikovnega in zvočnega snemanja, ki nima povezave s Školčem.

Iz ponedeljkove izdaje Dela