Socialni demokrati ne morejo plačati računov

SD Boruta Pahorja štiri mesece po volitvah ni plačala več kot polovice stroškov lanskih kampanj občinskih svetnikov. Po poročilu računskemu sodišču dolgujejo še več kot 300.000 evrov. Kampanja jih je stala 516.607 evrov.

Objavljeno
28. februar 2011 21.17
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika
Ljubljana – Dodatno jim je zmanjkalo tudi za plačilo računov za kampanje županov, za katere poročila računskemu sodišču še niso poslali. »Ne skrivamo, da imamo težave,« je včeraj priznal glavni tajnik socialnih demokratov (SD) Uroš Jauševec in dodal, da nameravajo letos, ko ni volitev, zelo varčevati, da bi poravnali dolgove zadnjih let, ko so strankin račun izpraznile vsakoletne volilne kampanje.

SD ni prva v zgodovini, ki štiri mesece po volitvah ni plačala vseh predvolilnih računov. Podobno se je na zadnjih predsedniških volitvah zgodilo Lojzetu Peterletu, ki mu je zmanjkalo 165.674 evrov. Vodja volilnega štaba Ivo Boscarol je moral zaradi tega plačati 400 evrov globe. Kazen je za Delo pred letom komentiral z besedami: »Hvala bogu, da pravna država funkcionira. Škoda pa je, da le pri meni, ki nisem politična stranka.« Jauševec je včeraj povedal, da SD svojih funkcionarjev ne bo pozvala, naj prispevajo vsak pol plače, kar je lani storila SDS, na centrali pa so že in bodo še zniževali tudi število zaposlenih.

Boscarolu kazen, LDS ne

Boscarol je bil prvi in po dostopnih podatkih edini, ki je doslej plačal globo zaradi kršitve zakona, s katerim je predpisano poslovanje med kampanjami. Uroš Jauševec je včeraj povedal, da bo globa zaradi neplačila računov najbrž doletela tudi njega. Položaj pa ni enak. Poslovanje kandidatov in strank po predsedniških in parlamentarnih volitvah revidira računsko sodišče, po lokalnih volitvah pa tak pregled ni obvezen. Globe izreka inšpektorat na ministrstvu za notranje zadeve, ki je LDS po zadnjih parlamentarnih volitvah, ko so za kampanjo porabili precej več, kot dovoljuje zakon, namesto globe od 7000 do 12.500 evrov izrekel le opomin. Po podatkih v letnih poročilih strank ima z denarjem največ težav prav LDS.

Komu ni plačala SD?

Da SD ni plačala računov, je pokazalo poročilo računskemu sodišču, iz katerega je razvidno, da so zbrali 210.686 evrov, porabili pa 516.607 evrov. V poročilu so prijavili 281.771 evrov odloženih plačil, to so računi, višji od treh povprečnih plač, ki jih po 30 dneh niso poravnali. Del poročila je seznam podjetij, ki so SD dovolile odloge plačila. Zakon pravi, da lahko tak odlog plačila traja največ tri mesece, stranka pa svojih dolgov ni poplačala štiri mesece po volitvah. Po znesku »odloženih plačil« si sledijo: Schwarz 63.000 evrov, Grey 49.292 evrov, Europlakat 37.202 evrov, Pošta Slovenije 35.956 evrov, Skat 27.360 evrov, Birt 23.832 evrov ...

Je v finančnih težavah še kdo?

Ni še povsem jasno, ali je SD edina stranka, ki ji ni uspelo plačati vseh računov po lokalnih volitvah; poročila SDS, LDS in Zaresa namreč ne vsebujejo enakih podatkov. Poslali so le poročila iz številnih občin, seštevkov in pregleda na nacionalni ravni pa ne. SD in Desus sta, nasprotno, poslali le zbirne podatke.

Po lokalnih poročilih je za kampanje občinskih svetnikov v Ljubljani SDS plačala 32.088 evrov, Zares 16.401 evro, LDS 47.332 evrov. Vse tri stranke navajajo, da so toliko v Ljubljani tudi poravnale z rednih računov. V SDS je Borut Petek, ko smo včeraj preverjali, za državno raven povedal: »Čisto vse račune za kampanje smo plačali.« Zneski zbranega in plačanega se v finančnih poročilih strank praviloma ujemajo.

V SNS so navedli, da so za kampanje občinskih svetnikov in županov zbrali in porabili enako: 51.856 evrov. Desus je za kampanje občinskih svetnikov zbral 268.103 evre, porabil pa 214.640 evrov. NSi je zbrala in porabila 168.020 evrov. Iz poročila SLS je mogoče sklepati, da so 238.554 evrov za kampanje za občinske svete poravnali s 50.396 evri donacij in 188.158 evri z rednega računa.