Socialni demokrati veliko pred drugimi

Tokratno merjenje volilne podpore parlamentarnim strankam je v znamenju rekordov: SD ni bila še nikoli tako visoko, LDS pa še nikoli tako nizko.

Objavljeno
02. april 2007 02.01
Borut Pahor
Ljubljana – Tokratno merjenje volilne podpore parlamentarnim strankam je v znamenju rekordov: SD ni bila še nikoli tako visoko, LDS pa še nikoli tako nizko. SD je ta mesec prvič v zgodovini merjenj Dela postala stranka z največ glasovi. Pri tem pa je vlada za svoje delo dobila celo malo boljšo oceno kot prejšnji mesec.

Kakor vsak mesec so tudi v tokratni anketi Dela anketirane spraševali, katero od parlamentarnih strank bi volili. Socialni demokrati so prepričali tri desetine vprašanih, natančneje 29,8 odstotka. To je velikanski skok v primerjavi s prejšnjim mesecem, ko jim je glas namenilo 19,7 odstotka anketiranih.

Demokratski stranki je dalo glas 21,9 odstotka, kar je le malenkost manj od 22,7 odstotka prejšnji mesec. Razlika med tema dvema strankama je tokrat skoraj enaka, kakor je bila pred dvema mesecema (okoli 8 odstotnih točk), le da sta se zamenjali na prvem in drugem mestu.

Liberalna demokracija nadaljuje s trendom upadanja. Tokrat ji je glas dalo 6,7 odstotka vprašanih, kar je za 1,7-odstotne točke manj kot prejšnji mesec in le polovica tega, kar je imela pred tremi meseci.

Med manjšimi strankami je opazen porast deleža Nove Slovenije: z 2,9 odstotka prejšnjič na 4,1 odstotka ta mesec. Upada pa delež ljudske stranke: s 3,4 odstotka na 2,3 odstotka. Vendar gre za že tako majhne številke, da prevelikih sklepov iz tega ne gre delati.

Veliko neopredeljenih glasov

Pri tokratnem merjenju izstopa še nekaj: veliko opredeljenih glasov. Delež odgovorov »ne vem« že nekaj časa upada, tokrat pa je bil opazno manjši tudi delež tistih, ki so se izrekli za kako drugo stranko ali pa sploh ne bi volili.

Anketirani so ocenili še delo vlade in parlamenta. Na vprašanje, kako ocenjujejo delo slovenske vlade v zadnjem mesecu, je največ anketiranih, 32,5 odstotka, odgovorilo »pozitivno«, nekoliko manj, 28,8 odstotka, pa »negativno«. Prvih je za dobro odstotno točko več kakor prejšnji mesec, drugih pa za dobro odstotno točko manj.

Odgovorov »srednje« je bilo tokrat 22,7 odstotka, skrajnih odgovorov »zelo pozitivno« in »zelo negativno« pa le malo, 3,4 oziroma 4,3 odstotka. Deleži pri vseh odgovorih so tokrat zelo blizu tistim iz prejšnjega meseca, zato je taka tudi srednja ocena (izračunana kot povprečje oštevilčenih ocen: 1 – zelo negativno ... 5 – zelo pozitivno). Ta mesec znaša 2,94, prejšnji mesec pa je znašala 2,90.

Več preberite v ponedeljkovi izdaji Dela!