Defibriliranje socialnega liberalizma

V novem tednu bosta potekala dva dogodka, ki ju pripravljata organizaciji te politične usmeritve.

Objavljeno
16. september 2012 10.18
Posodobljeno
16. september 2012 15.00
mpi*TRS
G. U., Nedelo
G. U., Nedelo

Na Slovenskem je v parlamentarnem pogledu skoraj povsem zamrl tako imenovani socialni liberalizem, »utelešen« najprej v veliki Liberalni demokraciji Slovenije, potem pa v preostanku LDS in stranki Zares. Vendar nekateri njegovi deli živijo naprej. V novem tednu bosta potekala dva dogodka, ki ju pripravljata organizaciji te politične usmeritve.

Z zunajparlamentarno Stranko za trajnostni razvoj Slovenije tesno povezana Gibanje TRS in Trajnostna akademija TRS bosta v torek dopoldne v prostorih Društva slovenskih pisateljev v Ljubljani pripravila javno tribuno z dramatičnim naslovom Ukradli so nam državo! Kaj zdaj?. Na njej bodo poskušali odgovoriti, kaj storiti, ko se pokaže, da ni razvojne vizije, da gre država v drugo smer, kot želijo državljani, ko se sprašujejo, ali sploh sta pot naprej in vizija nečesa boljšega.

Ustavnopravni vidik razvoja bo predstavil dr. Miro Cerar, ekonomskega Franček Drenovec, kulturnega dr. Igor Koršič in etičnega dr. Manca Košir. Skupaj z moderatorjem, predsednikom programskega sveta Gibanja TRS dr. Dušanom Plutom, bodo poskušali utemeljiti, da obstaja tudi drugačna možnost razvoja, kot je sedanji.

V četrtek popoldne pa bo Liberalna akademija v Sončni sobi ljubljanskega Centra za raziskovanje javnega mnenja in množičnih komunikacij razpravljala, zakaj Slovenija potrebuje politično alternativo. Na javni tribuni bodo sodelovali dr. Igor Koršič, dr. Viljem Merhar, dr. Vlado Miheljak, dr. Jože Pirjevec, dr. Barbara Rajgelj, dr. Rudi Rizman, dr. Tine Stanovnik, dr. Niko Toš in dr. Boris Vezjak, torej osebe z javno znano levo usmerjenostjo. Liberalnim akademikom se zdi, da rešitve iz sedanjih razmer ne morejo poiskati samo državnozborske stranke, ampak bi morali premisliti, koliko in kako bi lahko zunajparlamentarne stranke, kot so TRS, LDS, Zares, Demokratična stranka dela in druge, prispevale k deblokadi politike v Sloveniji. Zato bodo na tribuno povabiti tudi njihove predstavnike in jih potipali, kakšne so možnosti za povezovanje in zavezništvo.